O-STA

Telekom Slovenije razvil rešitev, s katero bo uporabnikom internet, fiksno telefonijo in televizijo zagotavljal tudi prek mobilnega omrežja LTE/4G

Ljubljana, 21. maja - Strokovnjaki Telekoma Slovenije so razvili lastno tehnološko rešitev, s pomočjo katere bodo uporabnikom lahko omogočili internet, fiksno telefonijo in televizijo tudi prek mobilnega omrežja LTE/4G. Telekom Slovenije bo navedeno rešitev od junija dalje omogočil uporabnikom na območjih, kjer vzpostavitev fiksnega priključka ni možna, je pa na voljo mobilni signal LTE/4G. Telekom Slovenije je s takšno rešitvijo, ki je v veliki meri rezultat lastnega razvoja, na trgu med prvimi na svetu.

Platforma ter celotna zasnova arhitekture, razvoj omrežja za dostavo vsebin, integracija sistemov ter razvoj zalednih sistemov za upravljanje storitve in vsebin, ki so na voljo, so rezultat znanja strokovnjakov Telekoma Slovenije. Ob naročilu storitve bo uporabnik prejel potrebno opremo, in sicer modem s SIM-kartico, komunikator IPTV (BOX S) in komplet zmogljivih zunanjih anten, s čimer bo zagotovljen enostaven in zanesljiv dostop do naprednih komunikacijskih storitev in vsebin.

"Tehnološki razvoj zahteva vedno večjo konvergenco omrežij. Cilj tovrstnega razvoja je zagotavljanje zanesljive, enostavne in kakovostne uporabniške izkušnje pri dostopu do želenih storitev vedno in povsod, in sicer ne glede na tehnologijo in omrežje, ki je lahko fiksno ali pa mobilno. V Telekomu Slovenije smo enega od pomembnih korakov v to smer naredili z rešitvijo, s pomočjo katere bomo dostop do video in TV-vsebin na velikem zaslonu uporabnikom zagotovili tudi prek mobilnega omrežja LTE/4G. Pri tem bo uporabniška izkušnja povsem primerljiva z izkušnjo v fiksnem omrežju," je ob predstavitvi tehnološke rešitve dejal Matjaž Beričič, direktor Sektorja za konvergentno jedrno omrežje Telekoma Slovenije.

Telekom Slovenije z uvedeno novostjo postavlja enega od mejnikov v razvoju telekomunikacij, saj pomeni nov korak k še večji neodvisnosti storitev od posameznih tehnologij, napoveduje pa tudi t. i. hibridno pokritost. To pomeni, da Telekom Slovenije uporabnikom zagotavlja storitve preko različnih prenosnih medijev - žičnih in brezžičnih, uporabniška izkušnja pa je enaka ne glede na tehnologijo, ki deluje v ozadju.

Telekom Slovenije bo podrobnosti komercialne ponudbe predstavil v juniju. Nova rešitev bo uporabnikom omogočala brezžično uporabo storitev v ponudbi paketov TopTrio, torej internet brez omejitve količine prenesenih podatkov, TV in fiksno telefonijo.