O-STA

Veleposlanik predstavi priročnik za pogajanja v Evropski uniji

Britanski veleposlanik Hugh Mortimer je danes obiskal ministra za evropske zadeve Igorja Bavčarja in mu simbolično predal izvod priročnika Pogajanja v Evropski uniji, ki ga je pripravila Britanska akademija za javno upravo v okviru Akcijskega načrta britanskega veleposlaništva v Ljubljani.

V priročniku so na kratko opisane glavne inštitucije Evropske unije in predstavljene pogajalske tehnike, ki bodo zagotovo v pomoč slovenskim pogajalcem. Zato je veleposlanik izrazil tudi željo, da bi priročnik čim uspešneje uporabljali predstavniki v oddelkih za evropske zadeve pri vseh ministrstvih, ob tem pa poudaril pomen sodelovanja med državama na področju reforme slovenske javne uprave, ki je pogoj za uspešno članstvo v Evropski uniji.

*****


SPOROČILO UREDNIŠTVOM

1. Akcijski načrt je program, ki opredeljuje naloge, s katerimi Velika Britanija podpira Slovenijo v njenih prizadevanjih za pridružitev Evropski uniji. Prvič ga je lani septembra javnosti predstavil minister za Evropo na britanskem zunanjem ministrstvu Keith Vaz, vsako leto pa ga britansko veleposlaništvo usklajuje s slovenskimi ministrstvi glede na dosežene cilje in nove potrebe.

2. Priročnik je povzetek istoimenskih delavnic, ki sta jih konec lanskega leta priredila Upravna akademija in britanski Civil Service College.

3. Na sliki: Britanski veleposlanik Hugh Mortimer predaja ministru Bavčarju izvod priročnika za pogajanje z Evropsko unijo.