O-STA

Weiss-Rohlig pridobil licenco za Kitajsko

A-licenca omogoča neomejeno transportno storitev na Kitajskem

Weiss-Rohlig China Ltd, mešano podjetje vodilnega avtrijskega logističnega podjetja Gebruder Weiss in logističnega podjetja iz Bremna Rohling & CO, je danes od kitajskega ministrstva za zunanjo trgovino in gospodarsko sodelovanje (MOFTEC) prejelo pomembno A-licenco. Licenca omogoča podjetjem, ki se ukvarjajo z mednarodnim transportom, neomejeno poslovanje v državi z 1,4 milijarde ljudi. Zahteve za pridobitev tovrstne licence so zelo stroge. Avstrijsko-nemško mešano podjetje je eno prvih tujih logističnih podjetij, ki je pridobilo to koncesijo, ki temelji na spremembah na zakonodajnem področju na Kitajskem.

Licenca omogoča hitrejšo širitev na Kitajskem

Omenjeno dovoljenje za podjetje Weiss-Rohlig China, ki je v enakovredni lasti obeh partnerjev, predstavlja pomemben korak v poslovnih aktivnostih na kitajskem in jugovzhodnem trgu. "Prošnjo smo vložili leta 1995. Pridobitev te licence je priznanje našim dolgoletnim in uspešnim prizadevanjem na kitajskem trgu. To je trgu, ki ponuja ogromen potencial rasti," pojasnjuje direktor podjetja Gebruder Weiss GmbH, Paul Senger-Weiss. Lastnik Rohliga Thomas W. Herwig dodaja, da "nikjer drugje ni stopnja gospodarske rasti tako močna. Povpraševanje je ogromno in v bodoče se bo pomen države kot povezave z regijo še povečal. Sedaj lahko in tudi nameravamo močno razširiti svoje dejavnosti na tem trgu." A-licenca omogoča ves pomorski in zračni tovorni transport v in iz Kitajske, projektne posle znotraj tega ogromnega ozemlja in status NVOCC (Non-Vessel Operating Common Carrier).

Sodelovanje uspešnih partnerjev

Gebruder Weiss and Rohlig & Co sta povezana v strateškem partnerstvu na Kitajskem od leta 1999. Obe tradicionalni podjetji sta svetovno uspešna ponudnika logističnih storitev in sta ostala v družinski lasti. Weiss ima več kot 25 let izkušenj v odnosih s Kitajsko in je leta 1990 odprl prva predstavništva v tej državi. Weiss-Rohlig Kitajska sedaj deluje na devetih lokacijah in zaposluje 88 ljudi. Odpreti namerava še pet predstavništev in povečati število zaposlenih. "Obobritev A-licence dokazuje, da ne gre za velikost, temveč za hitrost, izkušnje in jasno poslovno strategijo," pravi Thomas W. Herwig. "Navkljub združevanju na trgu transportnih in logističnih storitev pa ostaja prostor tudi za samostojna srednje velika podjetja." Partnerstva, kot je naše, so model za uspeh," je prepričan Paul Senger-Weiss.

Kitajski logistični trg se odpira

Mešano podjetje Weiss-Rohlig China Co Ltd. je bilo ustanovljeno po pridobitvi dovoljenja s 75-odstotnim lastništvom obeh avstrijskih sovlagateljev, 25 odtsotkov pa je v lasti kitajskega partnerja Asiatrans. Do sedaj je zakonodaja določala, da je mogoče A-licenco podeliti le podjetjem v večinski kitajski lasti (najmanj 51 odstotkov). Podjetja v velčinski lasti tujcev so lahko zaprosila le za B-licenco, s katero so lahko opravljala le določeno vrsto storitev. Kitajska je postala članica Svetovnega trgovinskega združenja (WTO) in se vse bolj odpira pritoku tujega kapitala, tako da imajo od decembra 2002 tuji vlagatelji v lasti lahko do 75 odstotkov kapitala podjetja. Celovito poslovanje, vključno s pridobivanjem strank, organizacijo transporta, rezervacijo in fakturiranjem transporta, pa je možno le na podlagi A-licence.

Fotografije na voljo: http://www.ots.at/meldung.php?schluessel=OTS_20030507_OTS0079

Contact and further information:

Gebruder Weiss GmbH: Johannes Angerer, Gebruder Weiss Corporate Communication, Tel +43 5574 696 500, johannes.angerer@weisslogistics.com

ROHLIG & Co. Holding GmbH & Co. KG: Christian Westhoff, Plato Communication, Tel.: +49-30-72 62 67 79, christian.westhoff@plato.de