O-STA

Včeraj župan in vodstvo Mestne občine Velenje v Gorenju I. P. C.

Velenje, 10. junij 2015 - Včeraj dopoldan so družbo Gorenje I. P. C., invalidski podjetniški center, obiskali Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje, Peter Dermol, podžupan Mestne občine Velenje, mag. Iztok Mori, direktor občinske uprave in Anton Brodnik, vodja Urada za komunalne dejavnosti Mestne občine Velenje.

Goste je sprejel direktor družbe Gorenje I. P. C., d. o. o., Mirko Rožanc s sodelavci in jim predstavil proizvodne prostore v Velenju. Srečanja se je kasneje udeležil tudi Branko Apat, član uprave družbe Gorenje, d. d., odgovoren za operacije s področja velikih gospodinjskih aparatov ter operacije in prodajo ogrevalnih sistemov.

Mirko Rožanc, direktor družbe Gorenje I. P. C., d. o. o., je župana in vodstvo Mestne občine Velenje seznanil z uspešnim poslovanjem družbe in področjem zaposlovanja invalidov. Hčerinsko podjetje družbe Gorenje, ki deluje kot samostojna družba že 24 let, je v zadnjih letih postalo največje invalidsko podjetje v Sloveniji. Proizvodnjo izvajajo na dveh lokacijah, v Velenju in v Šoštanju, njihova glavna proizvodna področja pa so embalaža, elektro komponente in grafične storitve. Družba, ki v zadnjih letih beleži nenehno rast prihodkov, je v 100 % lasti Gorenja, d. d., in je hkrati tudi njegov največji dobavitelj. Njihovo glavno poslanstvo je zaposlovanje invalidov, saj imajo od 813 zaposlenih več kot 400 invalidov. Konec lanskega leta so prejeli certifikat Excellent SME, pečat odličnosti poslovanja malih in srednjih podjetij.

Bojan Kontič, župan Mestne občine Velenje, se je najprej zahvalil vodstvu za povabilo na ogled proizvodnje in seznanitev z dobrim poslovanjem družbe. Povedal je, da je več kot 800 delovnih mest za našo občino izjemnega pomena, še posebej, če družba zaposluje tudi invalide. Povedal je, da je višina odstopljenih sredstev države invalidskim podjetjem zanemarljiva in invalidskim podjetjem ni v veliko pomoč. "58 % zaposlenih iz mestne občine Velenje v tej družbi je zgovoren podatek, ki kaže na to, da je v Šaleški dolini dovolj delovnih mest. Velenje je gospodarsko središče, saj k nam prihajajo na delo tudi iz sosednjih občin, in to si želimo ostati tudi v prihodnje. Skladno z zakonodajo, ki določa aktivnosti lokalne politike znotraj gospodarstva oziroma podjetništva, poskušamo početi tisto, kar je v naši pristojnosti, saj že nekaj let zapored v Mestni občini Velenje z različnimi vzvodi spodbujamo zaposlovanje in odpiranje novih delovnih mest," je še izpostavil župan Bojan Kontič. Ker smo v preteklem letu uspešno kandidirali na razpisu za evropska sredstva bo Velenje septembra na področju podjetništva bogatejšo za novo pridobitev. S "Poslovnim centrom Standard" bomo zagotovili ugodne prostorske pogoje za razvoj podjetništva in še dodatno spodbujali ustvarjanje novih delovnih mest v SAŠA regiji.

Vodstvi sta se dogovorili, da se ponovno sestaneta v jesenskem času. Na prihodnje srečanje bomo povabili tudi Anjo Kopač Mrak, ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, saj ji želimo predstaviti delovanje največjega invalidskega podjetja v Sloveniji.

Skupina Gorenje, ki je že več kot 60 let pomemben soustvarjalec našega okolja, je največje slovensko industrijsko in izvozno podjetje. Z namenom seznanitve s situacijo v družbah se vodstvi Skupine Gorenje in Mestne občine Velenje vsako leto redno srečujeta in seznanjata z aktualno problematiko.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje