O-STA

SNG Opera in balet Ljubljana gostuje v Regensburgu na festivalu Thurn & Taxis

SNG Opera in balet Ljubljana bo z eno najbolj priljubljenih klasičnih oper La bohème skladatelja Giacoma Puccinija v prihodnjih dneh gostovalo v Regensburgu v Nemčiji na mednarodnem festivalu Thurn & Taxis Schlossfestspiele. Gre za pomemben poletni glasbeni festival na Bavarskem, kjer se predstavljajo mednarodno priznana glasbena gledališča. Letos prvič 17. in 18. julija tudi ljubljanska Opera.

Eno najbolj priljubljenih oper celotnega opernega repertoarja je navdihnil roman Prizori iz življenja boemov Henryja Murgerja, v libreto pa sta ga prepesnila Luigi Illica in Giuseppe Giacosa. Giacomo Puccini (1858-1924) je ustvaril presunljivo glasbeno ilustracijo življenja pariških boemov, polno upov in sanj, radosti in razočaranj.

Za mnoge operne poznavalce je La bohème najboljše Puccinijevo delo, v katerem se njegov neverjetni talent za ustvarjanje melodije prepričljivo prepleta z impresionističnimi glasbenimi in dramatičnimi postopki ter z nezgrešljivim smislom za podrobnosti. Režiser Vinko Möderndorfer je v operi, ki med občinstvom velja za romantično in polno čustev, izpostavil predvsem krutost in revščino umetniškega življenja. Tematiko je posodobil in jo približal našemu okolju in času. Realističen svet boemov je prepletel s sanjskim, simbolnim svetom lutk.

Gre za nadaljevanje uspešnih gostovanj SNG Opera in balet Ljubljana v letošnji pomladno poletni sezoni. Po izjemno uspelem majskem gostovanju Labodjega jezera v Gledališču Verdi v Trstu, kjer je ljubljanski balet nastopil kar šestkrat, in treh nedavnih gostovanjih v Sloveniji (Studenec, Vipava, Avditorij Porotorož) prihaja kot finale uspešne gostovalne sezone še najpomembnejše operno gostovanje za ljubljansko opero v zadnjih letih, poletni festival Thurn & Taxis v Regensburgu.

Umetniška ekipa SNG Opera in balet Ljubljana