O-STA

Praznik žetve 2015

Spoštovani,

TD Žirovski Vrh, zadnji vikend v juliju, pripravlja 18. tradicionalno etnološko prireditev Praznik žetve, ki združuje številne domače ustvarjalce. Ne gre zgolj za 'kmečki praznik' temveč za veliko prireditev, ki združuje številne umetnike. Letošnja posebnost je zagotovo, da so vsi nastopajoči na prireditvi doma iz naše Poljanske doline - tako ansambli, kot plesalci, igralci, prikazovalci, likovniki, kiparji... Dolina je že v zgodovini bila močno posejana s priznanimi slovenskimi umetniki. Da bi pokazali, da tudi danes premoremo veliko talentov in kaj vse zmoremo predstaviti v sodelovanju s številnimi društvi smo se odločili tokratni Praznik žetve obarvati domače tudi glede ustvarjalcev in sodelujočih na prireditvi.

V soboto, 25.7. pripravljajo premiero igre Tončke Oblak ''S taščo pod eno streho'', ki bo zagotovo dodobra nasmejala vse obiskovalce. Njena vsebina sega v čas pred sto leti, ko so bili odnosi med ljudmi, navade, mišljenja še dokaj drugačni od današnjih. Prav zato bo še bolj zanimiva za ogled.

Sledila bo zabava s skupino STRMINA in ansamblom RAVBARJI. Izžrebali pa bomo tudi najsrečnejšega obiskovalca prireditve, ki bo prejel Seat Ibizo.

Nedelja, 26.7., se bo nadaljevala v smislu kmečkega praznika - žetve, prikaza starih opravil v povezavi z žitom, z bogatim kulturnim programov, stojnicami, razstavo likovnih del med bukvami, delavnicami za odrasle in otroke, izdelovanjem skulptur iz slame t.i. SlamaArt.

Nastopili bodo: Domača odrasla in otroška folklorna skupina Zala, otroška dramska skupina z avtorsko predstavo ''Naš hotel'', pevci, inštrumentalisti, Kvartet Žabarji...

Oba dni so organizirani kratki sprehodi (4,4 km) do mahovite medvedke v Zali, ki je v zadnjem mesecu imela že lepo število obiskovalcev. Zanimiva ideja, dobra izvedba, ki se zlije z okoljem.

Ogledat si jo bomo šli v soboto ob 17h, v nedeljo pa ob 10h in 17h, izpred domačije pr Bukovc (Žirovski Vrh 44).

Več na www.tdzirovskivrh.si