O-STA

Prvi slovenski geokovanec z motivom Pozoja

Velenje, 7. avgust 2015 - Tudi letos v okviru Pikinega festivala 2015 pripravljamo nov in atraktiven geolov "GEO PIKA 2015".

Mestna občina Velenje je v okviru že zaključenega projekta CUSTODES izvedla pilotni turistični produkt Pozojeva grajska pot okoli Velenja, ki je dodatno obogatena s posebnimi geokovanci z motivom jezerskega zmaja Pozoja. Geokovanci so namenjeni pustolovski igri oziroma lovu na zaklade (ang. geocaching), ki iz leta v leto pridobiva več navdušencev po vsem svetu.

Pozojev geokovanec je prvi slovenski geokovanec in eden najlepših v svetovnem merilu po mnenju številnih geolovcev, ki so ga uspeli odkriti. Enega Pozojčka za potrebe razstave so zadržali tudi na sedežu podjetja Groundspeak iz Seattla (ZDA), ki upravlja prvi in najbolj znan geolovski spletni portal www.geocaching.com.

Pri geolovu udeleženci, s pomočjo na spletu objavljenega opisa in geografskih koordinat ter satelitske navigacije, najdejo skriti zaklad. Običajno je to škatlica, ki vsebuje knjižico obiskov in drobnarije za zamenjavo ali sledljivčke (ang.: trackables), ki jim lahko preko unikatne kode sledimo na njihovi poti po geozakladih, kamor jih odlagajo geolovci po vsem svetu.

Geolov je odličen način raziskovanja in odkrivanja poznanih in nepoznanih krajev za mlade in stare ter je primeren tako za družine z otroki kot tudi za zahtevne športnike. Odkritje geozaklada lahko zahteva le kratek sprehod ali pa zelo dobro fizično pripravljenost in posebne spretnosti (potapljanje, plezanje, reševanje ugank, ipd). Z geolovom tako spodbujamo gibanje, obenem pa geolov ostaja visoko-tehnološka igra, povezana z lokacijskimi tehnologijami in internetom, ki navdušuje že več milijonov geolovcev po vsem svetu.

S Pozojevim sledljivčkom, ki je registriran kot "Velenje geocoin", smo na Mestni občini Velenje želeli izkoristiti naraščajočo priljubljenost geolova tudi za turistično promocijo Velenja in Šaleške doline. S pomočjo velenjskih geolovcev, ki so nam velikodušno priskočili na pomoč, smo že v lanskem letu v okviru Pikinega festivala izvedli dogodek "GEO PIKA 2014". Takrat smo na pot po svetu poslali triintrideset Pozojevih sledljivčkov, ki so do sedaj prepotovali skupno že več kot 124 tisoč kilometrov (več kot trikrat obkrožili Zemljo). Tako je Pozojčke moč zaslediti praktično po vsej Evropi, v Afriki, Aziji, na Kubi in Združenih državah Amerike.

Novi rod Pozojčkov gre na pot okoli sveta tudi letos. Ekipa velenjskih geolovcev v sestavi Boštjan Salmič (Picassoman), Grega Sovič (Corsova) in ekipa Ninalestone (Anton Zemljak, Nina Zemljak-Rosman in Aleš Rosman) v okviru Pikinega festivala 2015 pripravljajo nov in atraktiven geolov "GEO PIKA 2015". Več informacij lahko najdete na spletnem naslovu http://www.geocaching.com/geocache/GC5ZC04_pika-nogavicka-geopika-2015.

Pa dober geolov!

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje