O-STA

Bog Bakhus in velikani

Spoštovani,
vljudno vabljeni na prvi koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije,
ki bo 17. in 18. septembra 2015 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
Theodor Guschlbauer
, dirigent
Daišin Kašimoto, violina
Miran Kolbl, koncertni mojster

Hector Berlioz: Rimski karneval
Peter Iljič Čajkovski: Koncert za violino in orkester v D-duru, op. 35
Albert Roussel: Bakhus in Ariadna, op. 43 - Suiti št. 1 in 2

Oranžni abonmajski program zgovorno odpira cenjeni večkratni gost Theodor Guschlbauer, ki je svojo kariero gradil predvsem med Dunajem in Francijo.

Uvodni koncert bo postregel s celostnim pregledom žlahtne klasike skozi več ravni glasbene govorice: Berliozova uvertura Rimski karneval je nastala iz materiala za skladateljevo opero Benvenutto Cellini, krstno izvedeno leta 1838 v Parizu. Uveljavlja pa se šele zadnja leta, med drugim z izvedbami Jamesa Levina v New Yorku in Valerija Gergijeva na Salzburškem festivalu.

Zanimivo simetrijo z Berliozovo opero lahko odkrijemo v suitah Bakhus in Ariadna Alberta Roussela: prav tako gre za predelavo gradiva, ki je nastalo za istoimenski balet, krstno izveden leta 1932 v Parizu. A če je bil Berlioz za svoje sodobnike preveč radikalen, je Roussela zaznamoval neoklasicizem, tako da se skladbi, nastali skoraj stoletje narazen, zanimivo povezujeta, izpostavljata pa dirigentovo vseživljenjsko prehajanje med glasbenim gledališčem in simfonično glasbo.

Med obema francoskima skladbama, ki bosta za marsikoga nekaj novega, pa bomo slišali po vsem svetu izjemno priljubljeni Violinski koncert Čajkovskega. Posebej smo veseli, da se nam bo v tem delu pridružil v Londonu rojeni violinist japonskega porekla Daišin Kašimoto, prvi koncertni mojster Berlinskih filharmonikov, ki razvija tudi odmevno solistično kariero. Z njegovim nastopom se v okviru Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije začenja svojevrstni ciklus kar štirih solistov, ki prihajajo iz tega slavnega orkestra.


Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T + 386 1 24 10 800 www.filharmonija.si,
info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si, filharmonija.kupikarto.si, www.mojekarte.si

Foto: arhiv Slovenske filharmonije (foto1: Theodor Guschlbauer, foto2: Daišin Kašimoto)