O-STA

Tradicionalno vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev

Vabilo medijem

Koordinacijski odbor žrtev vojnega nasilja - Taboriščni odbor Ravensbrkk-Auschwitz organizira tradicionalno vseslovensko srečanje bivših internirank in internirancev, političnih zapornic in zapornikov ter ukradenih otrok nekdanjih nacifašističnih taborišč in zaporov, njihovih svojcev in prijateljev od petka 19. septembra do ponedeljka 21. septembra 2015 v hotelih LifeClass (Slovenija in Riviera) v Portorožu.

Vljudno Vas vabimo na slovesnost, ki bo v nedeljo, 20. septembra 2015, ob 11. uri v dvorani Colombo Hotela Slovenija v Portorožu.

Srečanje bo potekalo pod osebnim pokroviteljstvom in navzočnostjo predsednika države Republike Slovenije Boruta Pahorja. Spregovorila nam bosta tudi akademik Ciril ZLOBEC in ministrica za obrambo Republike Slovenije Andreja KATIC

V kulturnem programu bodo sodelovali: Partizanski pevski zbor iz Ljubljane, orkester Slovenske vojske, tenorist Martin Sušnik, pevka Ditka, recitatorka Lina Vozny, plesalca Anja in Matej Pritekelj ter voditelj Domen Valič.

Mladi generaciji želimo na neposreden način predati ljubezen do sočloveka, do rodne grude in jezika ter vrednot generacije slovenskih taboriščnic in taboriščnikov kot so tovarištvo, domoljubje, solidarnost, sočutje, pravičnost in enotnost - tokrat predvsem v opomin, naj te ljubezni stkane v težkih časih, ko je bilo težko biti človek, nikoli ne zamrejo. V tem obdobju, ko se svet spet oblači v vojno uniformo, želimo podati jasen apel: "Rešitev je v ljubezni!"

Veseli bomo, če bo tudi vaš cenjeni medij slovenski javnosti predstavil ta slavnostni dogodek, s katerim se spominjamo 63.000 ljudi, ki so bili iz Slovenije izseljeni v različna koncentracijska in delovna taborišča in vseh 9.853 slovenskih rodoljubov, katerih življenja so ugasnila v dimnikih krematorijev.

Zelo bomo veseli in počaščeni, če se boste lahko odzvali našemu povabilu in medijsko obeležili pomen in sporočilnost našega srečanja in proslave.

Ljubljana 14. 9. 2015

Matjaž Špat
predsednik Organizacijskega odbora