O-STA

Zaloški Film na ulici - Podaljšali smo si poletje z urbanimi športi, glasbo in filmom

Za nami je septembrsko dvodnevno druženje mladih v okviru dogodka Film na ulici. Prireditev v organizaciji Četrtnega mladinskega centra Zalog Javnega zavoda Mladi zmaji - Center za kakovostno preživljanje prostega časa mladih in Mestnega kina Kinodvor in v sodelovanju s Četrtno skupnostjo Polje, Centrom Urban Roof, Osnovno šolo Zalog, Javnim zavodom Ljubljanski grad, Luksuz produkcijo, projektom Biti mlad, Javnim zavodom Pionirski dom in Produkcijsko šolo Mladinskega doma Jarše, je potekala v petek 11. in soboto, 12. 9. Namenjena je bila otrokom, mladim in družinam ob zaključku poletnih počitnic in pričetku novega šolskega leta. Na zaloško zbirališče mladih - šolsko igrišče Osnovne šole Zalog, je privabila številne otroke in mlade.

V petek so se lahko preizkusili na košarkarskem turnirju trojk v organizaciji Nejca Bauerja, študenta Fakultete za socialno delo, v grafitiranju pod vodstvom grafitarke Neže, ki urbane površine oblači v barve pod umetniškim imenom Nez Pez ali v ustvarjanju elektronskih ritmov z DJ-jem Mattem Crammerjem. V petek sta bili z nami tudi ustvarjalki ljubezenskih sporočilc Nataša Jovanovič in Saška Poljak Istenič. Petkove projekcije nam je preprečila sicer zelo redka okvara projektorja na katero smo z lahkoto pozabili ob nagovoru vodje Kinodvora, Nine Peče, ki se je z obiskovalci zapletla v prijeten klepet o filmu.

Sobotno dogajanje so, poleg DJ-a in grafitarke Nez Pez, popestrili mojstri skejtanja, BMXanja in hiphopanja iz Centra urbanih športov Urban Roof. Predstavili so nam umetnost lovljenja ravnotežja na deski in BMX-ih, ter plesne gibe med mladimi popularnega Hip Hopa.

Proti večeru pa so ugasnili reflektorji in čas je bil za kino na prostem. Pred osrednjo projekcijo smo si na velikem platnu ogledali filme mladinskih filmskih šol in projektov: Dan dolgo nazaj, Pes in mačka (oba Pionirski dom), The Wall (Luksuz produkcija), Biti mlad (projekt Biti Mlad) in Včasih lahko, včasih težko (Produkcijska šola Mladinskega doma Jarše). Dobro ogreti smo si za konec večera v družbi režiserja in igralcev, ogledali slovensko premiero hrvaškega filma KOKO: Ljubezen ali smrt. Po filmu je bil čas še za kratek pogovor z režiserjem Danielom Kušanom in igralci Nino Mileta (Marica), Kristianom Bonačićem (Zlatko), Vanjo Markovinović (Marijana) in maskerko Mojco Gorogranc, ki ga je spretno povezoval kar zaloški dijak Filip Šomodjvarac. Filmsko dogajanje smo zaključili s fotografiranjem v družbi filmskih junakov in z željo, da se Film na ulici kmalu spet vrne v Zalog.