O-STA

Daleč, daleč in zelo, zelo osebno

Spoštovani,
vljudno vabljeni na prvi koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo 24. in 25. septembra 2015 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
György Györiványi Rath
, dirigent
Stefan Milenković, violina
Janez Podlesek, koncertni mojster

Spored:
György Ligeti: Lontano
Jean Sibelius: Koncert za violino in orkester v d-molu, op. 47
Ernő Dohnányi: Simfonija št. 1 v d-molu, op. 9

Že prva skladba tega abonmajskega cikla bo čvrsto nakazala njegovo vsebino: György Ligeti velja za enega osrednjih skladateljev minulega stoletja, po besedah uglednega kritika in muzikologa Alexa Rossa pa ga odlikuje še nekaj, "kar je prava redkost med pomembnimi skladatelji, sodobnimi ali iz preteklosti, namreč smisel za humor".

Ross v svoji knjigi o glasbi v 20. stoletju Drugo vse je hrup meni, da je Ligeti prav s skladbo Lontano iz leta 1967 dokončno našel svojo pot, glasbo pa označi kot "visceralno lepo".

Zanimivo je, da Violinski koncert Jeana Sibeliusa - 150-letnico njegovega rojstva bodo zlasti slovesno praznovali Finci, pri katerih njegov rojstni dan, 8. december, velja za dan finske glasbe -, ki danes sodi med najbolj priljubljene solistične skladbe, ni bil rojen pod srečno zvezdo, tako da ga skladatelj nazadnje ni posvetil krstnemu interpretu, temveč tedanjemu čudežnemu dečku Ferencu Vecseyu, ki ga je prvič odigral pri 13 letih.

Tudi tokratni solist Stefan Milenković je v osemdesetih zaslovel kot čudežni otrok, ki je triumfalno nastopal po vsem svetu, zadnja leta pa je bil bolj dejaven kot pedagog v ZDA. Vsekakor bo vznemirljivo ponovno slišati moškega, ki smo ga spoznali še kot dečka, sploh v za solista tako hvaležni skladbi.

V današnji Bratislavi rojeni Ernő Dohnányi (1877-1960) je večino svojih skladb podpisal z nemško verzijo svojega imena Ernst von Dohnányi, takšnim, kot ga je nosil njegov sin Hans, nemški antinacistični heroj, in ga še vedno nosi vnuk Christoph von Dohnányi, zelo uveljavljen dirigent. Poleg razkošne glasbene zapuščine zanj velja tudi, da je skozi drugo svetovno vojno izredno požrtvovalno pomagal madžarskim Judom, zlasti glasbenikom, in da je kratko malo raje razpustil Budimpeštanske filharmonike, namesto da bi odpustil judovske glasbenike.

Njegova Prva simfonija iz leta 1901 je značilno poznoromantično delo z vplivi Brahmsa, Brucknerja, Čajkovskega, Mahlerja in Richarda Straussa.

Dirigent prihajajočega koncerta bo György Györiványi Rath, ki je do sedaj dirigiral številnim uveljavljenim orkestrom ter gostoval na prestižnih svetovnih opernih odrih. V svoji karieri je imel priložnost sodelovati z zvenečimi solističnimi imeni kot so Mario Brunello, José Cura, Thomas Demenda, Carlo Guelfi, Maria Guleghina, Sumi Jo, Gidon Kremer, Nicola Martinucci, Leo Nucci, Francesca Patane, Vadim Repin, Grigorij Sokolov idr.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T + 386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si, filharmonija.kupikarto.si, www.mojekarte.si

###
Foto1: Stefan Milenković
Foto2: György Györiványi Rath
Foto: arhiv Slovenske filharmonije