O-STA

Mladi zmaji iz Zaloga 16. z nogometom proti diskriminaciji

Četrtni mladinski center Zalog, ki deluje v okviru Javnega zavoda Mladi zmaji, je v sodelovanju z Društvom DIH - Enakopravni pod mavrico in številnimi prostovoljci ter podporniki, v nedeljo, 27. 9. 2015, na šolskem igrišču Osnovne šole Zalog v Zalogu, izvedel že 16., tradicionalno, družabno - rekreativno prireditev PLATA 2015 - Z nogometom proti diskriminaciji.

Mladi so se pomerili na turnirju v malem nogometu in na turnirju v metanju trojk. Na nogometnem turnirju je sodelovalo 12 moštev iz Zaloga in ostalih delov Ljubljane, skupno več kot 80 rekreativnih nogometašev. Ti so, kot je navada, ob začetku turnirja, skupaj s sodnikom in organizatorjem prebrali Fair Play prisego. Pokala za končno zmago sta, tako kot spomladi, tudi to jesen ostala v Zalogu. V kategoriji do 15 let se je ob koncu veselilo moštvo Now We Panna, medtem ko je bila v kategoriji starejših najboljša ekipa Zalog. Za najboljšega igralca turnirja do 15 let je bil izbran Simon Slemenik, med starejšimi pa Damir Halilović. Nogometašem se je ob igrišču za krajši čas pridružil tudi župan Mestne občine Ljubljana gospod Zoran Janković. Na tekmovanju v metanju trojk je bil najnatančnejši Davor Slemenik. S posebnim povabilom so bili z nami na nogometnem igrišču nogometaši Azilnega doma Ljubljana. Za pravico na igrišču sta odlično poskrbela sodnika Marko Đeković in Mito Kondić.

Dogodek so popestrile športne igre s Josejem, svojo kreativnost pa so obiskovalci lahko sprostili na ustvarjalnih delavnicah (ustvarjanje s filcem, izdelava letečih zmajev in grafitiranje). Na delavnici "Sadnica" smo z izdelavo sadnih nabodal in osvežilnih koktejlov tudi tokrat poudarili pomen zdrave prehrane, hit tokratne prireditve pa je bil palačinkopek Tim, ki mu je kar (pre)hitro zmanjkalo mase za številne ljubitelje palačink s čokolado. Dogajanje na prizorišču je povezoval moderator Rok Kušlan.

Za prigrizek so, ob zvokih glasbe, katero so izbrali mladostniki, odlično poskrbeli številni prostovoljci. ki so za nogometaše in ostale sodelujoče ter obiskovalce, pripravili slastne hamburgerje in osvežilne napitke. V dogajanju na Plati so znova uživale vse generacije Založanov, med katerimi so prevladovali mladostniki in otroci, ki jim je prireditev namenjena.

Dogodek so poleg ustanoviteljice JZ Mladi zmaji - Center za kakovostno preživljanje prostega časa mladih, Mestne občine Ljubljana, Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport - Urada RS za mladino, Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Programa Erasmus+, Zavoda za razvoj mobilnosti mladih MOVIT, s svojim

prispevkom omogočili tudi: Zavod Turizem Ljubljana, Osnovna šola Zalog, Četrtna skupnost Polje, Prostovoljno gasilsko društvo Zalog, Župnija Kašelj Zalog, grafitarka Deja Kačič, Društvo za gojenje ustvarjalnega mišljenja in bivanja - Gumb, Radio Študent ter podjetja iz lokalnega okolja: Panem d.o.o., Gigola d.o.o. PE Vevška pekarna, Perutnina Ptuj d.d.

Prav posebna zahvala gre odlični ekipi prostovoljcev, otrok in mladih, ki so nesebično žrtvovali prosto nedeljo in soustvarili še eno prijetno druženje na svojem igrišču. Dobimo se spet naslednje leto na majski Plati 2016!

Marko Taljan, koordinator v Četrtnem mladinskem centru Zalog

Doris Novak, koordinatorica v Četrtnem mladinskem centru Zalog