O-STA

SZJ Mestne občine Velenje - Dnevi paliativne oskrbe

Velenje, 30. september 2015 - V Velenju pripravljamo 7. in 8. oktobra 2015, v Vili Bianci dneve paliativne oskrbe. Na dogodku bodo predstavljeni primeri dobrih praks izvajanja paliativne oskrbe v bolnišnicah, zdravstvenih domovih, domovih za starejše in na domu oseb, pri katerih se izvaja paliativno oskrbo. Tovrstna oskrba je celostna obravnava bolnikov z neozdravljivo boleznijo ter pomoč njihovim bližnjim. Njen namen je vzdrževati optimalno kakovost življenja, upoštevajoč vse bolnikove potrebe, pomagati svojcem med boleznijo, umiranjem in žalovanjem. Ob dnevih paliativne oskrbe bomo izdali tudi zbornik prispevkov za vse udeležence.

Izvajanje paliativne oskrbe v Sloveniji bo predstavila dr. Mateja Lopuh, vodja edine mobilne paliativne enote, ki je trenutno delujoča samo na Gorenjskem. Prizadevanja za to, da jo kmalu ustanovimo tudi v Šaleški dolini, že potekajo.

Mestna občina Velenje je marca letos že organizirala tečaj za družinske oskrbovalce svojcev. Brezplačnega izobraževanja se je udeležilo več kot 70 občank in občanov naše občine. Izobraževanje so izvedli strokovni delavci Doma za varstvo odraslih Velenje. Mestna Občina Velenje je za to usposabljanje namenila 4.100 evrov. Zaradi velikega zanimanja pa bomo tečaj izvedli tudi v oktobru.

Organizatorji paliativnih dni oskrbe so poleg Mestne občine Velenje tudi Dom za varstvo odraslih Velenje in Zdravstveni dom Velenje. Pokroviteljica dni paliativne oskrbe v Velenju bo ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Republike Slovenije dr. Anja Kopač Mrak.

Za udeležbo na dogodku se je potrebno prijaviti do ponedeljka, 5. oktobra 2015, na elektronski naslov: katja.remic-novak@velenje.si ali po telefonski številki: 03 8961 681. Udeležba je brezplačna.