O-STA

V omrežju Telekoma Slovenije uporabniki že dve tretjini mobilnih podatkov prenesejo prek tehnologije LTE/4G

Ljubljana, 19. oktobra - Telekom Slovenije je v teh dneh z mobilnim omrežjem LTE/4G pokril 600 lokacij po vsej Sloveniji, s čimer s signalom LTE/4G pokriva že 92,68 odstotkov prebivalstva. S tem je Telekom Slovenije dosegel načrtovano pokritost za letošnje leto, s širitvijo omrežja LTE/4G pa v družbi nadaljujejo. Telekom Slovenije, ki v letošnjem letu skupno načrtuje do 107 milijonov evrov naložb, izvaja obsežno nadgradnjo osrednjega dela mobilnega jedrnega omrežja in modernizacijo radijskega omrežja ter krepi fiksno omrežje.

Telekom Slovenije bo do konca leta zaključil s prenovo osrednjega dela mobilnega jedrnega omrežja, kamor sodi tudi prenova štirih podsistemov mobilnega jedrnega omrežja, s čimer bo zagotovil dolgoročno kakovost storitev ter še boljšo stabilnost in pretočnost omrežja. Z intenzivnim vlaganjem v razvoj Telekom Slovenije sledi strategiji zagotavljanja najsodobnejših telekomunikacijskih tehnologij in storitev prek zmogljivega mobilnega in fiksnega omrežja, pri tem pa bo zagotavljanje storitev v prihodnje še bolj neodvisno od posameznih tehnologij. V prihodnje bo s t. i. hibridno pokritostjo uporabnikom v še večji meri zagotavljal storitve preko različnih prenosnih medijev - žičnih in brezžičnih, uporabniška izkušnja pa bo enaka ne glede na tehnologijo, ki deluje v ozadju.

"Danes se v omrežju Telekoma Slovenije že dve tretjini mobilnih podatkov prenese prek tehnologije LTE/4G, v zadnjem letu pa se je prenos podatkov prek LTE/4G skoraj potrojil. Na letni ravni se sicer prenos podatkov prek vseh mobilnih tehnologij (2G, 3G in LTE/4G) povečuje za okoli 40 odstotkov. Pri tem zaznavamo izjemen porast uporabe videovsebin, storitev v oblaku, interaktivnih aplikacij, interneta svari in ostalih storitev. Navedeno potrjuje, da je vzpostavitev vrhunskega mobilnega omrežja LTE/4G, ki uporabnikom zagotavlja najvišje prenosne hitrosti, skladna s trendi v panogi, ki odražajo vse večje potrebe uporabnikov po hitrem in zanesljivem prenosu podatkov kjerkoli in kadarkoli," pravi Matjaž Beričič, direktor Sektorja za konvergentno jedrno omrežje v Telekomu Slovenije.

Zaradi rastočih potreb po hitrem prenosu podatkov se panoga telekomunikacij že pripravlja tudi na uvedbo tehnologije 5G. Nova generacija mobilnih komunikacij s konsolidacijo omrežij 2G, 3G, 4G in WiFi bo prinesla še boljšo uporabniško izkušnjo, hkrati pa zaradi vse večjih potreb po velikih količinah prenosa podatkov predvideva manjšo zakasnitev (manj kot 1 ms) in večje prenosne hitrosti (več kot 1 Gb/s v smeri do uporabnika), in sicer v dejanski uporabi, ne le kot teoretične hitrosti. Telekom Slovenije se na uvedbo tehnologije 5G pripravlja tudi skozi sodelovanje pri razvoju v okviru projekta iCirrus iz programa Obzorje 2020. Projekt iCirrus se z namenom zagotavljanja večje spektralne in energetske učinkovitosti osredotoča na razvoj sistemskih rešitev za izgradnjo sistemov 5G s poudarkom na komunikaciji med napravami (D2D) ter centraliziranem omrežnem radijskem dostopu (C-RAN). Telekom Slovenije kot član mednarodnega konzorcija pri tem vodi pilotiranje razvojnih projektnih rešitev in analizo novih poslovnih modelov.