O-STA

NLB Tutunska banka praznuje 30. obletnico delovanja na makedonskem trgu

Včeraj, 28. oktobra je v Skopju potekala slovesnost ob 30. obletnici ustanovitve in nepretrganega delovanja NLB Tutunske banke. Gre za največjo članico NLB Skupine izven Slovenije in najuspešnejšo slovensko naložbo v Republiki Makedoniji. Predstavlja dober primer sinergije med dvema institucijama in dvema trgoma.


Od interne do univerzalne banke

NLB Tutunska banka AD Skopje je bila ustanovljena leta 1985 kot interna banka Tobačne industrije, od leta 1993 pa deluje kot komercialna banka univerzalnega tipa. Od leta 1996 je banka svojo strategijo tipične korporativne banke preusmerila k sektorju prebivalstva ter mikro in malih podjetij. Leta 2000 je banka sklenila strateško partnerstvo z NLB in postala članica NLB Skupine. Danes ima mrežo 50 modernih poslovalnic po celi državi (leta 2000 jih je imela deset) in zaposluje 800 ljudi (v letu 2000 le 106), razvila je elektronske storitve e-bančništva in m-bančništva, kartično poslovanje in široko mrežo bankomatov in POS terminalov.

Danes tretja največja in najuspešnejša banka v Republiki Makedoniji

NLB Tutunska banka je tretja največja in najuspešnejša banka v Republiki Makedoniji, ki od svoje ustanovitve do danes dosega kontinuirano rast in pozitivne rezultate, za kar je prejela številna, tudi mednarodna priznanja. Že več let zapored, tudi lani, je prejela naslov Banka leta v Makedoniji, ki ga podeljuje finančna revija The Banker.

Na slovesnosti je predsednik uprave NLB Janko Medja izpostavil: "Iskreno sem ponosen, da je NLB Tutunska banka danes vrhunska bančna institucija, za kar gre priznanje in zahvala celotnemu timu banke. Prepričan sem, da so kolegi v NLB Tutunski banki odlični strokovnjaki, ki bodo nadaljevali uspešen razvoj banke na trdnih temeljih in znali odgovoriti na izzive zelo konkurenčnega okolja, digitalizacije in sprememb potrošniških navad, predvsem pa prinašati strankam kvalitetne in inovativne rešitve, s katerimi bodo zadovoljne."

Napovedal je tudi spremembo v vodstvu banke, do katere prihaja po dolgoletnem uspešnem delu in vodenju predsednika Upravnega odbora Gjorgjija Jančevskega, ki odhaja v pokoj. Na to funkcijo prihaja Antonio Argir, član Upravnega odbora banke in dolgoletni direktor Poslovne mreže NLB Tutunske banke.

Nosilka novosti in ustvarjalka kakovostnih kadrov

V zvezi z obletnico in spremembami, je dosedanji predsednik Upravnega odbora Gjorgji Jančevski, ki je bil prvi mož banke skoraj 20 let in leta 1985 eden od pobudnikov za njeno ustanovitev poudaril: "Vodstvu banke in vsem zaposlenim je v veliko zadovoljstvo, da smo skupaj uspeli ustvariti sodobno banko in sistem, ki deluje brezhibno ter da smo v makedonski bančni sistem prinesli novosti in pozitivno energijo. Še posebej pa smo ponosni na to, da smo izgradili svojo korporativno kulturo in ustvarili kakovostne kadre, ki so zagotovilo, da se bo naša uspešna zgodba, ki traja že 30 let, nadaljevala tudi v prihodnje."