O-STA

Čudoviti pari

Spoštovani,
vljudno vabljeni na tretji koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo 5. in 6. novembra 2015 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije

TaeJung Lee,
dirigent
Sir James Galway, flavta
Lady Jeanne Galway, flavta
Miran Kolbl, koncertni mojster


Spored:

Pavle Merkù: Baročna uvertura za dvojni godalni orkester, klavir in tolkala, op. 7 bis
Wolfgang Amadeus Mozart: Koncert za flavto v D-duru, K. 314
Domenico Cimarosa: Koncert za dve flavti in orkester v G-duru
Peter Iljič Čajkovski: Francesca da Rimini - simfonična pesnitev po Danteju, op. 32

Številka dve je vodilni motiv tega sporeda: dvojni godalni orkester v uvodni skladbi, koncert za dve flavti, dve baročni deli - eno historično, drugo tako poimenovano -, dve koncertantni skladbi in dva solista.

Za povrh pa še dva izmed najbolj priljubljenih skladateljev po vsem svetu, Mozart in Čajkovski, prvi povezan z Italijo predvsem kot zibelko opere, drugi pa med drugim tudi s simfonično pesnitvijo Francesca da Rimini, ki se programsko navezuje na zgodbo iz Dantejeve Božanske komedije.

Morda najbolj spektakularna dvojnost pa je izvor Mozartovega Koncerta za flavto v D-duru, sprva nastalega kot koncert za oboo. Ta je bil do leta 1920 izgubljen, odtlej pa se na koncertnih sporedih pojavljata oba.

Odkrivanje izvirnika je imelo poteze muzikološke kriminalke, saj so strokovnjaki o obstoju skladbe za oboo sklepali predvsem na osnovi pisem ter dveh orkestrskih partitur v knjižnici dunajskega Društva prijateljev glasbe.

Nazadnje je bil v Salzburgu vendarle najden tudi solistični part za oboo in izkazalo se je, da je bil Koncert za oboo napisan za slovitega oboista iz Bergama Giuseppeja Ferlendisa, ki je bil leta 1777 z Mozartom skupaj v službi pri salzburški dvorni kapeli.

Domenico Cimarosa (1749-1801) je bil eden najbolj cenjenih opernih skladateljev druge polovice 18. Stoletja.

Poleg več kot osemdeset oper je napisal še množico drugih del, tako instrumentalnih kot sakralnih, koncert za dve flavti pa je nastal kmalu po skladateljevi vrnitvi v Neapelj po večletnem bivanju na dvoru Katarine Velike v Sankt Peterburgu.

Veliko doživetje bo nedvomno dvojni nastop slovitega flavtista sira Jamesa Galwaya (v Cimarosovi skladbi se mu bo pridružila soproga lady Jeanne), ki bo po nastopu svojega naslednika na mestu prvega flavtista Berlinskih filharmonikov Emmanuela Pahuda septembra 2013 s tem koncertom pri nas nadaljeval serijo obiskov največjih flavtistov. Koncert bo vodil mlad korejki dirigent TaeJung Lee, za katerega sir Simon Rattle, šef dirigent Berlinskih filharmonikov, pravi, da je "izreden mlad dirigent z neverjetnim obvladovanjem taktirke"!


Vljudno vabljeni!

Photo credit:
PHOTO1: Paul Cox
PHOTO 2: Arhiv Slovenske filharmonije

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,
T + 386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, E info@filharmonija.si
Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic:
T +386 1 24 17 299 / 300,
F +386 1 24 17 322,
E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si,www.cd-cc.si,
mojekarte.si