O-STA

Literarni večer s poljskim pisateljem Jerzyjem Franczakom na Besedni postaji

Na Besedni postaji

v torek, 10. novembra, ob 17. uri (Modra soba/V. nad. na Filozofski fakulteti)

Iskanje (ne)realnosti

Literarni večer s poljskim pisateljem Jerzyjem Franczakom

Z Jerzyjem Franczakom, enim najvidnejših poljskih avtorjev in literarnih znanstvenikov, rojenih v sedemdesetih letih 20. stoletja,

se bo o iskanju realnosti in nerealnosti v literarnih in literarnovednih besedilih ter o vlogi sodobnega romana pogovarjala Tatjana Jamnik, ki je prevedla njegov roman Nečloveška komedija (KUD Police Dubove & Zveza Modro-bela ptica).

Odlomke romana bo brala dramska igralka Nataša Sirk.

Prijazno vabljeni!


Napovedujemo:

Ponedeljek, 16. 11., ob 17. uri

Pogovor o knjigi prof. dr. Božidarja Jezernika, Mesto brez spomina (Založba Modrijan).

In še več Besednih postaj do konca leta ...

Besedne postaje v sodelovanju s slovenskimi založbami in ob podpori Javne agencije za knjigo RS prireja

Knjigarna Filozofske fakultete UL, Aškerčeva 2, Ljubljana, tel. št. : 01/241 11 19, https://knjigarna.ff.uni-lj.si/ .

Tokratno Besedno postajo smo pripravili skupaj z založbo KUD Police Dubove http://www.policadubova.org/

###

Tatjana Jamnik (1976) je prevajalka, pesnica, pisateljica, lektorica, učiteljica slovenščine kot tujega jezika, urednica, založnica, organizatorka literarnih prireditev ter soustanoviteljica mednarodne literarne nagrade KONS. Leta 2009 je prejela priznanje za mlado prevajalko. Prevaja zlasti poljsko in češko prozo, poezijo in dramatiko, pa tudi besedila s področja humanistike. Kot jezikovna svetovalka sodeluje tudi s prevajalci slovenske književnosti v poljščino in angleščino.

###

Jerzy Franczak (1978) je poljski prozaist, esejist in literarni znanstvenik. Diplomiral je iz polonistike na krakovski Jagelonski univerzi, kjer je tudi doktoriral in trenutno predava modernistično literaturo in kulturologijo. Na poljski nacionalni televiziji (TVP Kultura) je več let vodil oddajo o novih knjigah, sedaj ureja knjižno prilogo tednika Tygodnik Powszechny.
Na literarno prizorišče je stopil kot pesnik. Med leti 1997 in 2006 je izdal več knjig poezije, v katerih je kritika prepoznala nadrealizem in smer t. i. pogumne imaginacije. Kratkoprozne zbirke Tri prigodbe (Trzy historye, 2001), Ognjemeti (Szmermele, 2004) ter Trobilo in druge zgodbe (Szczekaczka i inne opowiadania, 2012) so kritiki pozdravili kot poljsko različico postmodernizma z značilnim pastišem, parodijo in besedilnimi igrami. Podobno velja tudi za njegove romane - Kabino za pomerjanje (Przymierzalnia, 2008), ki jo je stroka pohvalila kot provokativen "antiroman", in trilogijo oz. ciklus romanov Nečloveška komedija (Nieludzka komedia, 2009, slovenski prevod 2014, prev. T. Jamnik), Da capo (2010) in NN (2012).
Kot poznavalec literarnega modernizma se je dokazal z znanstveno monografijo Resnica o neresničnosti (Rzecz o nierzeczywistości, 2002) o Sartru, Gombrowiczu in Nabokovu ter Iskanje realnosti (Poszukiwanie realności, 2007) o poljski modernistični prozi. V kulturnem tisku je objavljal feljtone in eseje o eksistencialnih temah, ki so pozneje izšli v zbirkah Gravitacije (Grawitacje, 2007) in Cvetke (Kwiatki, 2010) - zadnjo spremljajo ilustracije njegove hčerke, ki je tudi junakinja številnih anekdot. V tandemu s krakovskim umetnikom in grafikom PIO-jem (Piotrom Kalińskim) že več kot desetletje pripravlja happeninge in nizkonakladne umetniške publikacije, t. i. bestlookerje.