O-STA

Jesenski akvarel - tretji koncert Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije

Spoštovani,

vljudno vabljeni na tretji koncert Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo v nedeljo 15. novembra 2015 ob 19. 30 uri v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Zbor Slovenske filharmonije

Matjaž Šček, dirigent


Spored:
Ivo Antognini
Vi sinovi in hčere vsi / O filii et filiae
Zdrava, Marija/Ave Maria
O, Jezus, sladki moj spomin/Jesu dulcis memoria
Jagnje Božje/Agnus Dei
Večna luč/Lux aeterna
O, velika Skrivnost/O Magnum mysterium
Pozdravljena, Kraljica/Salve Regina
Kje dobrota je / Ubi caritas
Vzklikajte Gospodu/Jubilate Deo novo delo

Vilko Ukmar - izbor skladb na besedila Srečka Kosovela
Pa da bi znal
Melanholija gladu
Jesensko jutro
Ciklame
In če sem samo vetru brat
Opolnoči
Skica na koncertu

Ta glasbena podoba bo dvodelna: v prvem delu koncerta bodo poslušalci vstopali v glasbeni svet švicarskega skladatelja in jazzovskega pianista srednje generacije Iva Antogninija. Rodil se je 1963 v Locarnu, diplomiral iz klavirja in svoj glasbeni študij nadaljeval na Šoli za jazz v Bernu. Od leta 1989 do danes se je najprej uveljavil kot avtor filmske glasbe, kompozitor za otroški zbor in jazzovski skladatelj (albumi The Dark Cloud, Inspiration in Feggari mou), po letu 2009 pa so njegove skladbe požele priznanja na pomembnih mednarodnih zborovskih tekmovanjih (npr. Seghizzi).

Glasbeni svet prvega dela koncerta je tekstno genealoško spet z duhovno tradicijo evropskega krščanstva, slišali bomo Antogninijeve uglasbitve nadindividualnih sakralnih besedil evropskega Zahoda, med njimi Salve Regina, Agnus Dei ... Posebna zanimivost pa bo nova uglasbitev Psalma 65, Jubilate Deo.

Drugi, morda osrednji del koncerta bo posvečen uglasbitvam lirike pesnika, ki mu je bila klasična glasba izjemno blizu in je bil topogledno tudi precej izobražen - Srečka Kosovela, skladbe pa je zložil Vilko Ukmar. Kosovel je najpomembnejše glasbene impulze dobival od svoje sestre, pianistke Karmele Kosovel, kasneje poročene Graber. Karmela je študirala v Ljubljani, Trstu, diplomirala pa je v Münchnu. Izvajala je predvsem neoklasicistično in romantično glasbo, v letih 1927-1930 je koncertirala v Ljubljani, med 1928 in 1930 je na ljubljanskem glasbenem konservatoriju tudi poučevala.

Ohranjena so pisma med Srečkom in Karmelo Kosovel, ki razkrivajo njuno globoko povezanost in tudi načrte: nameravala sta prirejati literarno-glasbene soareje, a pesnikova zgodnja smrt je tem zamislim naredila nagel konec. Zanimivo je, da je Kosovel za svojo sestro prevedel tri pesmi v prozi Aloysiusa Bertranda, in sicer iste, ki jih je Ravel pod naslovom Gaspard de la nuit leta 1908 uglasbil za klavir solo.

Vstopili bomo v glasbeno-besedni svet, ki bo zlitje abstraktnega in osebnega. In bo množica občutkov in tonskih barv. Te ponavadi zaznamujejo tudi letni čas jeseni, z Zborom Slovenske filharmonije pa jih bo pričaral priznani primorski dirigent Matjaž Šček.

Vabimo vas tudi na pogovor o sporedu, skladateljih in izvajalcih, ki bo uro pred koncertom v Dvorani Slavka Osterca v Slovenski filharmoniji.

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800

www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Prodaja vstopnic: uro pred koncertom pri blagajni Slovenske filharmonije

Rezervacija vstopnic: T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si


Slika 1: Matjaž Šček

Slika 2: Zbor Slovenske filharmonije