O-STA

Jagodni izbor


Spoštovani,


vljudno vabljeni na četrti koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije,

ki bo 26. in 27. novembra 2015 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.




Orkester Slovenske filharmonije
Uroš Lajovic,
dirigent
Dubravka Tomšič Srebotnjak, klavir

Jurij Mihevec: Prav imajo planeti - uvertura
Ludwig van Beethoven: Koncert za klavir in orkester št. 4 v G-duru, op. 58

***

Witold Lutosławski: Koncert za orkester


Rdeča nit tega koncerta bo zrelost: v prvi vrsti obeh nosilnih interpretov, pianistke Dubravke Tomšič Srebotnjak in dirigenta Uroša Lajovica, ki sta že desetletja steber glasbene poustvarjalnosti in visokega glasbenega šolstva tako doma kot v svetu, pa tudi skladateljev obeh velikih koncertantnih skladb tega programa, Ludwiga van Beethovna in Witolda Lutosławskega, ki sta deli napisala v letih prehoda v umetniško zrelost.

Beethovnov (1770-1827) Koncert za klavir in orkester št. 4 je nastal sredi prvega desetletja 19. stoletja v neverjetno plodovitem skladateljevem obdobju skupaj s Tretjo in Četrto simfonijo ter Trojnim in Violinskim koncertom, klavirsko sonato Apassionata in godalnimi kvarteti Razumovski. Koncert omogoča tako pianistu kot orkestru prikaz virtuoznega obvladovanja svojega métiera, ob tem pa zlasti v prvih dveh stavkih izraža miselno globino in čustveno prefinjenost, ki ji še pri Beethovnu samem težko najdemo par. Na javni premieri 22. decembra 1808 na Dunaju je Beethoven zadnjič nastopil kot pianist.

Sto trideset let kasneje pa je z natanko to skladbo končal študij klavirja Witold Lutosławski (1913-1994), navzlic številnim drugim pomembnim poljskim skladateljem zadnjih generacij morda osrednje ime te mogočne glasbene kulture preteklega stoletja. S Koncertom za orkester se je skladatelj, ki se je med vojno preživljal kot pianist v kavarnah, dokončno uveljavil, obenem pa tudi presegel svoje zgodnje obdobje poglabljanja v ljudske motive. Koncert Lutosławskega je svojevrsten most med jedrom poljske narodne identitete v ljudski glasbi in njenim ohranjanjem v visoko sofisticirani moderni glasbi. Kot dodatno zanimivost lahko navedemo, da bo datum četrtkovega koncerta enak datumu krstne izvedbe te skladbe leta 1954.


Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,

T + 386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, E info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic:

T +386 1 24 17 299 / 300,

E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si,www.cd-cc.si, mojekarte.si

###
Foto:

Dubravka Tomšič Srebotnjak, foto Scott Campbell

Uroš Lajovic, foto Darja Štravs Tisu