O-STA

Pod severnimi zvezdami

Spoštovani,

vljudno vabljeni na šesti koncert Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo 13. marca 2016 ob 19. 30 uri v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Zbor Slovenske filharmonije
Grete Pedersen,
dirigentka

Spored:

Ingvar Lidholm: "... pod zvezdámi"/"... a riveder le stelle"
Alfred Janson: Sonet št. 76
Wilhelm Peterson Berger: 8 spevov za mešani zbor, op. 11 - izbor
Arnold Schönberg: Mir na zemlji
Priredbe norveških ljudskih pesmi (Jezus, naj mi tiho, Severni sij, Gjendinina otroška pesem, Na zahodu sonce zahaja, Poročna koračnica iz Valsøyfjorda)
Edvard Grieg: V nebesih (psalm)
Edvard Grieg: Kako lepa je tvoja podoba (psalm)

Tišina pod zvezdami je v današnji kibernetični družbi redko razkošje. Glasbeno pa ga bo lahko občutil poslušalec, ki se bo udeležil tega koncerta, na katerem bo najprej zazvenela skladba ... pod zvezdámi (na besedilo iz Dantejeve Božanske komedije) švedskega skladatelja Ingvarja Natanaela Lindholma.

Severno melanholijo bo skušal poslušalcem pričarati izbor priredb norveške ljudske pesmi, pa tudi prva pesem - Kako lepa je tvoja podoba - iz Štirih psalmov, op. 74, za mešani zbor in bariton Edvarda Griega. Skladba iz skladateljevega poznega obdobja se giblje od švedskega in danskega protestantskega slovstva 16. stoletja do danskega baročnega pietizma. Pri komponiranju je Griega vodila struktura teksta, brez odziva pa ni ostalo niti skladateljevo iskanje blažje, sočutne, nedogmatične oblike protestantskega krščanstva, zato Štiri psalme občasno označujejo tudi kot"Griegovo zadnje poglobljenje v ljudsko glasbo in v vero otroštva".

Skladatelj je bil znan kot izrazito neavtoritarno naravnana osebnost, kasnejšemu Nobelovemu nagrajencu za književnost (1903) Bjørnstjernu Bjørnsonu pa je v pismu leta 1897 napisal: "Ves ta prepir duhovščine o peklenskem ognju in dobrem. Edino, kar bi morali narediti, je, da zapustimo norveško cerkev, ki je zmaj brez vsake moči; edino, kar ima, je strupen jezik." Zato se je oddaljil od uradne protestantske cerkve, še naprej pa se je intenzivno ukvarjal z duhovnimi in teološkimi vprašanji. Griegov temeljni duhovni pogled ubeseduje njegova naslednja misel: "Na prvem mestu je človek."

Z Zborom Slovenske filharmonije se bo tokrat slovenskemu občinstvu prvič predstavila ugledna norveška zborovska dirigentka Grete Pedersen, ki je znana predvsem kot umetniška vodja in dirigentka Norveškega zbora solistov (Det Norske solistkor), s katerim je nekatere skladbe iz tega sporeda tudi že posnela.

Dobrodošli torej pod in med severnjaškimi zvezdami!


Slovenska filharmonija,
Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,
T + 386 1 24 10 800
E info@filharmonija.si

Nakup vstopnic: pri blagajni Slovenske filharmonije med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure

ter uro pred prireditvijo

Spletna prodaja: http://filharmonija.kupikarto.si/dogodek.php?&dogId=392&page=1