O-STA

Življenje o večnosti

Spoštovani,

vljudno vabljeni na šesti koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo 24. in 25. marca 2016 ob 19. 30 uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester in Zbor Slovenske filharmonije
Zbor Furlanije - Julijske krajine,
Komorni zbor Megaron,


Uroš Lajovic,
dirigent
Sabina Cvilak,
sopran
Nuška Drašček Rojko,
mezzosopran

Gustav Mahler: Simfonija št. 2 v c-molu, Vstajenje

Zadnja desetletja so simfonije Gustava Mahlerja povsod po svetu tako pogosto na sporedih, da izgubljamo izpred oči dejstvo, kako so nastale - kot veličastne umetniške geste, ki so v sebi hkrati odzvanjale in sooblikovale ves svet, predvsem seveda skozi intenzivno subjektivno doživljanje slehernika. V Mahlerjevem osebnem primeru je bil ta slehernik seveda izjemno ranljiv, supertalentiran, bil je duhovni produkt dunajskega glasbenega kroga, ki je bil tedaj v svetovnem merilu najbolj izbrušen, ter lastne travmatične judovske identitete z moravskega podeželja. Njegova preobčutljivost ter razburkano intimno življenje - kamor navkljub meščanski formi sodi tudi zakon z Almo - sta povsem primerljiva z moderno eksistenco, s poklicno preobremenjenostjo, s kratkimi, pogosto samouničevalnimi razmerji in predvsem z iskanjem česa bolj tehtnega, globljega, bolj vzvišenega, kot je vsakodnevno (kratko in brezupno končno) življenje.

Pri Mahlerju je ta tako rekoč nevroza, ki je danes tudi snov bolj ali manj komičnih TV-nanizank, seveda povzdignjena na raven veličastno izpiljenega vseživljenjskega opusa, ki v simfonijah gradi kontrast na vsakdanji ravni nesmiselnemu prizadevanju za izpolnitev individualne eksistence.

In čeprav so mojstrovine, kot sta pozni Pesem o zemlji ali Osma simfonija, v svojih sklepih bistveno različne od denimo Četrte in Druge simfonije - če se omejimo na bolj povedne skladbe z besedili - v najbolj temeljnih potezah ni daleč od Klopstockovega verza v Simfoniji Vstajenje (tj. Drugi) "Sterben werd' ich, um zu leben!" ("Jaz bom umrl, da bi živel!") v fortissimu zbora do v enoglasnem pojemajočem pianissimu ponavljajoče se besedice "ewig" ("za vedno") v nezemskem finalu Pesmi o zemlji.

Tako kompleksnim in obenem zavezujoče intimnim umetninam je v okvirih rednih abonmajskih dogodkov težko odmeriti zasluženo pozornost, še zlasti zvečer po celodnevnem posvečanju raznoraznim 'vsakdanjostim'. A to očitno ne ovira ne izvajalcev ne poslušalcev: to simfonijo bomo s tretjim šefom dirigentom izvedli že tretjič v manj kot deset letih: Pehlivanian jo je spomladi 2006 v abonmaju in 2008 na gostovanju, Emmanuel Villaume ob otvoritvi Festivala Ljubljana 2011, Uroš Lajovic pa jo bo ob velikem tednu - vsakič pa je in tudi tokrat bo sopranski part pela Sabina Cvilak, mezzosopranistka pa bo Nuška Drašček Rojko.

Lepo vabljeni!

Slovenska filharmonija

Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,

T + 386 1 24 10 800

E www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice:

Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic:

T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322,

E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si, www.mojekarte.si