O-STA

Velenje obiskala ministrica za kulturo

Včeraj popoldan je mestno hišo obiskala ministrica za kulturo Republike Slovenije mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki jo je sprejel podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol s sodelavci.

Uvodoma je podžupan Mestne občine Velenje Peter Dermol ministrici za kulturo mag. Julijani Bizjak Mlakar izrekel dobrodošlico v Velenju in poudaril, da v občini področju kulture namenjamo veliko pozornosti. V minulih letih smo v Velenju veliko investirali v sanacijo infrastrukture, ki jo mesto potrebuje za udejanjanje in nadaljnji razvoj kulture. Izpostavil je prenovo male dvorane Doma kulture Velenje, Galerije Velenje in Vile Rožle. V letošnjem letu za delovanje kulture namenjamo 4,4 % sredstev proračuna in s tem bomo zagotovili delovanje petih zavodov s področja kulture, ene ustanove in Zveze kulturnih društev Šaleške doline, v katero je vključenih 45 kulturnih društev. Predstavil je tudi trenutno aktualno reorganizacijo javnih zavodov s področja kulture, katere namen je optimizacija, združevanje in racionalizacija stroškov.

Ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar je pohvalila delo občinske uprave na področju kulture, kot tudi delovanje kulturnih ustanov in društev v lokalnem okolju. Dejala je, da v Velenju s pomočjo rudarske tradicije in izrednega čuta za socialno varnost skrbno negujemo lokalno kulturo, jo podpiramo ter spodbujamo na vseh področjih.

Na sprejemu so prisotni spregovorili še o možnostih financiranja Pikinega festivala, največjega družinskega festivala v Sloveniji. Večino sredstev za organizacijo in izvedbo festivala je do sedaj zagotavlja Mestna občina Velenje in omogočala brezplačen obisk.

Vodja Urada za družbene dejavnosti Drago Martinšek je izpostavil, da bomo v Velenju predvidoma oktobra letos kot prvi v Sloveniji odprli muzej osamosvojitve Spominski center 1991.

Po sprejemu se je ministrica za kulturo mag. Julijana Bizjak Mlakar odpravila v Galerijo Velenje, kjer je bila gostja poslanskega večera Jana Škoberneta, poslanca Državnega zbora Republike Slovenije.

Prijazen pozdrav,

Služba za odnose z javnostmi Mestne občine Velenje