O-STA

Stara mačka, nova skladba

Spoštovani,
vljudno vabljeni na sedmi koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo 7. in 8. aprila 2016 ob 19. 30 uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije
Peter Ruzicka,
dirigent
Albrecht Mayer, oboa

Spored:

Alban Berg: Klavirska sonata, op. 1 (orkestracija Theo Verbey)
Peter Ruzicka: Aulodie za oboo in komorni orkester
Ludwig van Beethoven: Simfonija št. 7 v A-duru, op. 92

Nizozemski skladatelj Theo Verbey (1959) je svojo orkestracijo Bergove Klavirske sonate napisal še kot študent pred več kot tridesetimi leti in odtlej jo pogosto izvajajo po vsem svetu; med drugim jo je sredi devetdesetih z orkestrom Concertgebouw posnel tedanji ansamblov glasbeni direktor Riccardo Chailly - in jo uvrstil na isti album kot posnetek Prve simfonije Gustava Mahlerja!

Prav Concertgebouw je navezava na nemškega skladatelja, dirigenta in kulturnega menedžerja Petra Ruzicko (1948), saj je bil konec devetdesetih pri tem orkestru nekaj let umetniški svetovalec, preden je med letoma 2001 in 2006 vodil morda najprestižnejši evropski, če ne celo svetovni poletni festival, Salzburške slavnostne igre. Tam je intenzivno sodeloval med drugim z avstrijskim gledališkim režiserjem Martinom Kušejem, v čas njegovega umetniškega vodstva pa sodi tudi izredno uspešen salzburški nastop ljubljanske Drame z dramatizacijo Bartolovega Alamuta Dušana Jovanovića v režiji Sebastijana Horvata.

Od leta 1996 je tudi umetniški direktor Münchenskega bienala, katerega vodenje je prevzel po svojem profesorju Hansu Wernerju Henzeju, ki je festival tudi ustanovil in mu podelil poslanstvo skrbi za nove opere s posebnim poudarkom na naročanju prvih odrskih del mladim skladateljem.

Za svojo skladbo AULODIE pa bi Ruzicka težko izbral bolj prekaljenega interpreta, kot je Albrecht Mayer, od leta 1992 prvi oboist Berlinskih filharmonikov s fenomenalno solistično kariero - med drugim je bil na Luzernskem festivalu "artiste-étoile" - v okviru katere je nastopil tudi že pri nas. Mayer in Ruzicka sta skladbo krstila avgusta 2011 in jo odtlej večkrat skupaj izvedla. Skladatelj je o njej povedal: "Gre za sedem prizorov, ki prehajajo drug v drugega v različnih gostotah, dolžinah in instrumentalnih ravnotežjih. Vseh sedem se začne z identično glasbeno obliko, ta pa odpira prostor za zvočne diskurze, ki izhajajo iz mejnih čustvenih stanj. Morda je AULODIE izmed vseh mojih del še najbližje romanu."

O Beethovnovi Sedmi simfoniji pa bi težko povedali kaj dosti bolj nalezljivega, kot je oznaka Gustava Dudamela, verjetno najbolj razvpitega dirigenta zadnjega desetletja, ki jo je uvrstil na svojo prvo ploščo za založbo Deutsche Grammophon: "Čista radost!"

Lepo vabljeni!

Slovenska filharmonija
Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,
T + 386 1 24 10 800

E www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice:

Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic:

T +386 1 24 17 299 / 300, F +386 1 24 17 322,

E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si, www.mojekarte.si