O-STA

Evropska nagrada za književnost absolventu Filozofske fakultete

Spoštovani,

z veseljem sporočamo, da je med 12 prejemniki evropske nagrade za književnost letos tudi absolvent primerjalne književnosti, literarne teorije in zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani, Jasmin B. Frelih. Nagrado si je prislužil s prvencem Na/pol. Nagrado EU za književnost od leta 2009 podeljujejo obetavnim avtorjem, namenjena pa je spodbujanju kulturne in jezikovne različnosti in širjenju evropske literature preko meja.

Pisanja svojega prvega romana se je leta 1986 rojeni Frelih lotil pri 25-ih letih, ko si je poskušal predstavljati, v kakšnih okoliščinah bi se nekdo njegove starosti lahko nahajal čez 25 let. Roman Na/pol je izšel leta 2013 pri Cankarjevi založbi.

V romanu si Frelih predstavlja hladni svet bližnje prihodnosti (čez 25 let), v katerem ponovno poveže usode treh starih prijateljev; gledališkega režiserja, nekdanjega vojnega ministra in odljudne pesniške zvezdnice.

Tri zgodbe, slogovno in besedilno povsem različne, dajejo bralcu že na začetku slutiti, da je stopil v prav poseben svet, kjer ni vse tako, kot mora biti. Nasprotno, v tem svetu prevladujejo eksistencialna beda, strah, jeza in bolečina, obilo stvari je neizrečenih ali nepojasnjenih. Ves ta kaos, ki ga mladi avtor, študent primerjalne književnosti in zgodovine, še potencira z besednimi igrami in nedokončanimi stavki, simbolizira sodobni svet. Svet, v katerem je marsikaj zgrajeno in izrečeno "na/pol", svet "blefa" ter skrivanja za maskami predvidljivosti in priučenimi vlogami. Frelih, sicer avtor kratkih zgodb, esejev in prevodov, je s svojo prvo knjigo, v kateri na koncu premišljeno, pa tudi pomenljivo združi prej razrezane in odtujene posamezne svetove, dokazal obilo literarne spretnosti in znanja. Njegovo delo še zdaleč ni narejeno "na/pol"! (Vesna Sivec Poljanšek; Bukla 93)