O-STA

Pomembna informacija: Podjetje Gira objavlja umik in odpoklic vtičnic s povečano zaščito pred dotikom ("zaščita otrok")

- Pri nestrokovnem ravnanju s tako imenovanimi vtičnicami "zaščita otrok" (zlasti pri vtikanju prevodnih materialov) utegne priti do smrtno nevarnega udara električnega toka
- Takojšnja brezplačna zamenjava vseh zadevnih izdelkov za stranke
- Uvedba dežurnih telefonskih linij za porabnike in strokovna elektrotehnična podjetja
- Predmet umika in vpoklica je le omejeno število vtičnic s povečano varnostjo pred dotikom ("zaščita otrok")

Radevormwald, 17. marec 2016. Zaradi zaščite uporabnikov podjetje Gira Giersiepen GmbH & Co. KG (Gira), eden od vodilnih mednarodnih ponudnikov celovitih rešitev za elektroinštalacijsko tehniko in sistemsko tehniko zgradb, objavlja preventivni umik in odpoklic vtičnic s povečano zaščito pred dotikom ("zaščita otrok"). Interna preverjanja so pokazala, da pokrovi vtičnic s povečano zaščito pred dotikom, ki jih je podjetje Gira v obdobju od 09. 12. 2014 do 26. 01. 2016 prodajalo preko različnih veletrgovin z električno opremo, lahko kažejo pomanjkljivosti. Pri zadevnih vtičnicah lahko v posameznih primerih pride do tega, da se mehanska priprava v pokrovu vtičnice - tako imenovano "zapiralo" - morebiti ne zapre samodejno, kot je predvideno. To lahko privede do tega, da pri nestrokovnem ravnanju z vtičnico, npr. pri vtikanju prevodnih materialov - tako kot pri vsaki običajni vtičnici brez povečane zaščite pred dotikom - lahko pride do občutnih, v določenih okoliščinah do smrtno nevarnih telesnih poškodb. Za zmanjšanje tveganja na najnižjo možno stopnjo morajo starši in druge odrasle osebe zagotoviti, da se ogrožene osebe, zlasti otroci, v gospodinjstvu ali na napravah ne približujejo vtičnicam in vanje ne morejo vtikati prevodnih materialov.

Varnost na prvem mestu

Doslej ni bilo škodnega primera z vtičnicami s povečano zaščito pred dotikom ("zaščita otrok"), ki jih podjetje Gira brez reklamacij vsako leto proda več milijonov v številnih državah. Ker pa varnost vseh izdelkov v podjetju Gira uživa najvišjo prioriteto, se je podjetje s sedežem v Radevormwaldu, ki se ponaša z bogato tradicijo, odločilo za takojšnje ukrepanje in v sporazumu z inšpekcijskimi službami za javen odpoklic zadevnih pokrovov vtičnic. V okviru akcije odpoklica bodo tako korak za korakom dosledno izvedeni vsi z inšpekcijsko službo dogovorjeni ukrepi, s katerimi se zagotavlja umik serij izdelkov, ki so že dobavljene veleprodaji električne opreme, strokovnim elektrotehničnim podjetjem in uporabnikom, ter s tem odprava potencialnih virov nevarnosti. V ta namen se podjetje Gira obrača na javnost s časopisnimi oglasi, plakati v trgovinah ter z informacijami na spletu in socialnih omrežjih.

Brezplačno zamenjavo opravljajo strokovna podjetja

Stranke naj se obrnejo na strokovno elektrotehnično podjetje, če so v omenjenem časovnem obdobju kupile zadevne izdelke in/ali so bili ti izdelki pri njih vgrajeni. Stranke se lahko pri strokovnih elektrotehničnih podjetjih pozanimajo, ali je posamezen pokrov vtičnice potencialno neustrezen. Če so pri stranki vgrajeni zadevni pokrovi vtičnic, bo strokovno elektrotehnično podjetje na licu mesta opravilo preskus delovanja. Če se pri tem ugotovijo pomanjkljivosti na pokrovih vtičnic, jih strokovno elektrotehnično podjetje brezplačno zamenja z brezhibno delujočimi pokrovi s povečano zaščito pred dotikom. Zamenjava pokrovov vtičnic se izvede hitro in brez težav, vendar jo lahko opravi samo strokovno elektrotehnično podjetje. Podjetje Gira izrecno opozarja, da stranke v nobenem primeru ne smejo same poskušati zamenjati pokrovov vtičnic.

Brezplačna dežurna telefonska linija

Da lahko strankam in strokovnim elektrotehničnim podjetjem nemudoma odgovorimo na vsa vprašanja, smo v podjetju Gira vzpostavili brezplačno dežurno telefonsko linijo

za stranke in strokovna elektrotehnična podjetja: 00800 452 792 89

Stranke tu dobijo koristne informacije. Strokovna podjetja med drugim izvejo, katerih izdelkov se tiče in umik in odpoklic in kako je mogoče pravilno opraviti zamenjavo.

Nadaljnje informacije najdete na www.recall.gira.com/si.

Predmet umika in odpoklica je le omejen del vtičnic s povečano zaščito pred dotikom ("zaščita otrok")

Gira poudarja, da predmet umika in odpoklica same vtičnice, temveč le "zapirala" v pokrovih. To pomeni: dovod električnega toka v vtičnicah ni oviran. Same vtičnice delujejo brezhibno in pri strokovnem ravnanju zagotavljajo standardno zaščito pred dotikom kot vsaka običajna vtičnica. Zato jih lahko uporabljate še naprej. Morebiti ni zagotovljena le povečana zaščita pred dotikom ("zaščita otrok").

***

O podjetju Gira

Gira Giersiepen GmbH & Co. KG (www.gira.de) spada med mednarodno vodilne ponudnike celovitih inteligentnih sistemskih rešitev na področju elektrotehnike in povezanih digitalnih krmilnih sistemov za zgradbe. Leta 1905 ustanovljeno družinsko podjetje s sedežem v Radevormwaldu že 111 let s številnimi izumi oblikuje in vpliva na dogajanje v svetu električnih inštalacij in inteligentnih krmilnih sistemov zgradb. Gira s številnimi inovacijami, npr. HomeServer, že od samega začetka daje pomembne impulze na področju razvoja v smeri inteligentno povezanih sistemov "Smart Home" za digitalizacijo v zgradbah. Izdelki in rešitve Gira predstavljajo gradnike za nemško inženirsko umetnost, so pojem kakovosti "Izdelano v Nemčiji", pomenijo trajnost v proizvodnji in uporabi ter odličnost v obliki in funkciji - zlasti pa je njihov namen, da naredijo življenje človeka preprostejše, udobnejše in varnejše. Ni naključje, da stikala in sistemi za krmiljenje, komunikacijo, večpredstavnost in varnost Gira dandanes uporabljajo v več kot 40 državah, npr. na berlinski železniški postaji, olimpijskem stadionu v Kijevu in hotelu Banyan Tree v Šanghaju. Zahvaljujoč bogatemu znanju na področju tehnike umetnih mas Gira dandanes spada med vodilne svetovne ponudnike kompleksnih sistemskih izdelkov iz umetne mase za medicinsko tehniko in farmacijo. Z več kot 1.200 zaposlenimi in sodelavci spada to tehnološko usmerjeno podjetje med največje delodajalce v okrožju Bergischen Land.

Nadaljnje informacije: Gira Unternehmenskommunikation


Jan Böttcher
Vodja oddelka Unternehmenskommunikation

Tel.: +49 2195 602 588

Jan.Boettcher@gira.de

Več informacij o podjetju in inteligentni tehniki za zgradbe Gira dobite tudi na spletnem naslovu:

www.gira.com/si