O-STA

Bi to lahko bila KOPB?

Ljubljana, 17. novembra - Kronična obstruktivna pljučna bolezen ali KOPB je najhitreje rastoči vzrok smrti v razvitem svetu, zato bo kmalu postal četrti najpomembnejši, kasneje pa celo tretji najpomembnejši vzrok smrti v svetu, napovedujejo strokovnjaki. Ob svetovnem dnevu KOPB, ki bo letos v sredo, 19. novembra, bo zato tudi v Sloveniji potekala vrsta aktivnosti pod geslom - Bi to lahko bila KOPB?

KOPB je huda pljučna bolezen in ena najbolj množičnih kroničnih bolezni dihal, za katero že zdaj oboleva več kot 600 milijonov ljudi po svetu oziroma med 50.000 in 100.000 samo v Sloveniji. Najhuje je to, da KOPB ostane neodkrita pri kar polovici bolnikov, saj se ljudje njenih simptomov ne zavedajo dovolj zgodaj, ker jih pripisujejo drugim vzrokom.

Svetovni dan KOPB je plod delovanja gibanja, ki je nastalo na pobudo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in Ameriškega nacionalnega inštituta za srce, pljuča in kri. Namen svetovnega dneva KOPB je predvsem opozoriti širšo in strokovno javnost na bolezen, za katero je nekoč veljalo, da se bolnikom ne da pomagati. Danes ni več tako, saj obstajajo razmeroma preproste metode ugotavljanja bolezni na podlagi simptomov in izvida merjenja pljučne funkcije (spirometrija) ter učinkovita zdravila, ki bolnikom olajšajo življenje s to boleznijo.

Na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni bodo organizatorji opozorili slovensko javnost z izvedbo javnega merjenja spirometrije, ki bo na dan Svetovnega dneva KOPB 19. novembra potekalo v Ljubljani in Mariboru. Spirometrija je postopek, pri katerem človek izdiha zrak iz pljuč v poseben aparat, ki ob tem opravi razne meritve, s katerimi je mogoče razmeroma natančno ugotoviti bolezen KOPB. Vsi mimoidoči si bodo lahko na ta dan brezplačno izmerili pljučno funkcijo in po potrebi skupaj s spirometričnim izvidom dobili tudi priporočilo za obisk svojega izbranega zdravnika glede nadaljnjega zdravljenja. Vsem pa bodo na voljo obširne in podrobne informacije o tej predolgo zanemarjeni bolezni.

KOPB je izredno tesno povezana s kajenjem, saj je kar 90% bolnikov s KOPB kadilcev ali bivših kadilcev. Velika večina prvih simptomov KOPB sploh ne opazi, ampak jih pripisuje drugim dejavnikom, zato bo javno brezplačno merjenje spirometrije izredno zanimivo tudi za vse tiste, predvsem kadilce, ki sicer menijo, da so zdravi, čeprav imajo občasne težave z močnejšim kašljem, utrujenostjo in zasoplostjo ob telesnih naporih.

******************

Aktivnosti, ki bodo v Sloveniji potekale ob svetovnem dnevu KOPB,

bodo organizatorji predstavili na novinarski konferenci, ki bo 17. 11. 2003 ob 15. uri v Hotelu Lev, Vošnjakova 1, Ljubljana.

Za dodatne informacije, izjave in intervjuje lahko pokličete na telefon 040 / 695-498 ali pošljete sporočilo na e-naslov KOPB@email.si.