O-STA

Bolgarija gosti politično elito jugovzhodne Evrope

Predsedniki držav in ministri za zunanje zadeve iz Juzgovzhodne Evrope se bodo sestali v Sofiji 31. maja in 1. junija letos. Povod je sklenitev enoletnega mandata Bolgarije kot izmenične predsedujoče Procesu sodelovanja v Jugovzhodni Evropi /PSJVE/ med 1. julijem 2015 in 30. junijem 2016 s sloganom "PSJVE - 20 let ključ za regionalno sodelovanje". Pobudo za ta proces je Bolgarija podala leta 1996.

Vodilo v filozofiji bolgarskega predsedstva je bila dolgoročna vizija naše države, da so stabilnost, mir in razvoj regije možne prek bolj odločnega in nepreklicnega poglabljanja demokracije. Prav iz tega razloga je potrebno podpirati zahtevne reforme na poti evropske integracije v državah Zahodnega Balkana. Države te regije morajo razmišljati in delovati v množini, kajti sodobni izzivi pred njimi predpostavljajo usklajevanje in skupne rešitve.

Odločitev glede prednostnih nalog bolgarskega predsedovanja /migracije in upravljanje z begunskimi tokovi, medijska svoboda in svoboda govora, razvoj prometne in energetske infrastrukturne povezanosti/ je konkreten izraz prizadevanj za zbliževanje med evropsko agendo in Zahodnim Balkanom in območjem JVE v celoti.

Med predsedovanjem smo posebno pozornost namenili migracijam in begunskemu toku, ki zahtevajo bolj tvorno sodelovanje in skupne korake. V ta namen in na pobudo zunanjega ministra Bolgarije so na svojem neformalnem sestanku februarja letos v Sofiji zunanji ministri sprejeli skupno izjavo o soočanju z izzivi, ki jim botrujejo migracijski tokovi.

Konkurenca in diverzifikacija so med dejavniki, ki bodo prispevali k zniževanju cen energetskih virov, kar je v interesu končnemu porabniku. Po drugi strani je prometna infrastruktura ključna tako za gospodarski razvoj kakor tudi za stike med ljudmi v regiji. Vendar, da bi dosegli ta cilj potrebujemo pragmatičnost, skupno voljo in dejanja s stranih vseh držav.

31. maja bo potekal sestanek ministrov za zunanje zadeve, ki bodo obravnavali aktualne izzive v Jugovzhodni Evropi. Sestanek bo gostil bolgarski minister za zunanje zadeve Daniel Mitov, ki se mu bodo pridružili Nikolaos Kodzias, Miro Kovač, Igor Crndak, Lazar Komanesku in Nikola Poposki.

Na prihajajočem vrhunskem srečanju voditeljev držav in vlad, 1. junija v Sofiji, bo Bolgarija predala predsedovanje PSJVE Hrvaški, s tem, da ostaja tvorna partnerica v formatu t.i. "trojke".

Svojo udeležbo na vrhu so potrdili predsedniki Bujar Nishani, Nicolae Timofti, Kolinda Grabar Kitarović, Bakir Izetbegović, Filip Vujanović, Hashim Thaçi in George Ivanov, kakor tudi predsednik vlade Dacian Cioloş in podprednika vlad Karl Erjavec in Tuğrul Türkeş.

Med ostalimi udeleženci so Generalni sekretar OVSE Lamberto Zannier, Generalni sekretar Sveta za regionalno sodelovanje Goran Svilanović ter številni predstavniki evropskih ustanov.

Med vrhunskim srečanjem bo sprejeta jubilejna izjava, ki odraža dosežke PSVJE v zadnjih dveh desetletjih. Poseben poudarek v izjavi je na skupnih dejanih za razvoj regije v prihodnje.


VELEPOSLANIŠTVO REPUBLIKE BOLGARIJE
v Republiki Sloveniji
Ljubljana, 30. maj 2016