O-STA

Predstavitev Jezičnice na evropski dan jezikov

Spoštovani,
26. september
je od leta 2001 na pobudo Sveta Evrope evropski dan jezikov, zato je ta dan najbolj primeren za predstavitev Jezičnice - prav posebne knjige o jeziku, v kateri bo verjetno vsak bralec odkril stvari o jeziku, ki jih še ne ve. Knjiga na zabaven in hkrati strokoven način pripoveduje o jeziku, opremljena pa je tudi z ilustracijami, ki so posebej ustvarjene za slovenski prevod. Prav tako so slovenskemu jeziku prilagojeni praktični jezikovni in zgodovinski primeri. Gre namreč za delo norveške pisateljice Helene Uri.

Jezičnica bo izšla v ponedeljek, 26. septembra, pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, predstavili pa jo bomo ob 18. uri v knjigarni Konzorcij. Na predstavitvi bodo sodelovali prevajalec Jezičnice iz norveškega jezika izr. prof. dr. Darko Čuden, ilustrator Lan Seušek, pridružila pa se jima bosta še red. prof. dr. Vojko Gorjanc (Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete UL) in moderatorka lekt. dr. Veronika Rot Gabrovec (Oddelek za anglistiko in amerikanistiko Filozofske fakultete UL).

S predstavitvijo Jezičnice se bo začel tudi Teden Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v knjigarni Konzorcij, kjer bomo predstavili knjige, ki so izšle pri naši Znanstveni založbi, in teme, ki jih odpirajo.

Torek, 27. septembra 2016, ob 18.00:
Pozabljena generacija filozofov
Zbornik Pozabljena generacija filozofov predstavlja osebnosti in dela 23 filozofov, ki so doktorirali pri prof. dr. Francetu Vebru v obdobju 1923-1945. Gre za zelo različne, vsebinsko razvejane in tudi svetovnonazorsko v marsičem razhajajoče se mislece in ustvarjalce, katerih filozofske poti so se začele pri utemeljitelju slovenske akademske filozofije. Prispevke 17 avtorjev in avtoric za ta zbornik, ki prispeva k zapolnitvi vrzeli v našem zgodovinskem spominu, je zbral in uredil prof. dr. Marko Uršič.
Sodelujejo: dr. Marko Uršič, dr. Borut Ošlaj, dr. Alojz Cindrič in Tina Košir Mazi (moderatorka)

Sreda, 28. septembra 2016, ob 18. uri:
O izvoru človeškega ustvarjanja
Pogovor o knjigah O izvoru zgodb: evolucija, mišljenje in fikcija ter Ujeti v čas: epizodični spomin in razvoj modernega mišljenja bo razkril, zakaj je umetnost za človeško vrsto tako pomembna ter kako se v evoluciji človeškega mišljenja prepletata spomin in ustvarjalnost.
Sodelujejo: dr. Vanesa Matajc, dr. Simona Petru in dr. Igor Žunkovič (moderator)

Četrtek, 29. septembra 2016, ob 18.00:
Študij klasične filologije v 21. stoletju
Ob izidu mednarodne primerjalne študije Classics and Class: Greek and Latin Classics and Communism at School, v kateri položaj klasičnih jezikov v preteklem stoletju obravnava vrsta avtorjev z obeh strani nekdanje železne zavese, se bosta o latinščini v šoli pogovarjala dr. Kajetan Gantar in dr. David Movrin. Kakšen je položaj klasičnih jezikov v šolstvu danes in kateri so razlogi za študij klasičnih jezikov v enaindvajsetem stoletju?
Sodelujejo: dr. Kajetan Gantar in dr. David Movrin (moderator)

Lep pozdrav,
Polona Movrin

Univerza v Ljubljani
Filozofska fakulteta
Polona Movrin
samostojna strokovna sodelavka za spremljanje dejavnosti fakultete / Public Relations Officer

Filozofska fakulteta / Faculty of Arts

Aškerčeva cesta 2, SI-1000 Ljubljana, Slovenija / Slovenia
T.: +386 1 2411 216, M.: +386 31 325 513
polona.movrin@ff.uni-lj.si, www.ff.uni-lj.si