O-STA

Klarinetist Miani in fagotist Calligaris na prvem koncertu Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije

Spoštovani abonenti Oranžnega abonmaja in drugi ljubitelji Slovenske filharmonije!

Vljudno vabljeni na

prvi koncert Oranžnega abonmaja Slovenske filharmonije

(Juventus senectutis 1),

ki bo 29. in 30. septembra 2016 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije

Philipp von Steinaecker, dirigent

Massimiliano Miani, klarinet

Paolo Calligaris, fagot

koncertni mojster Miran Kolbl

Spored:

Danilo Švara: Istrski plesi za veliki orkester

Richard Strauss: Duet-Concertino za klarinet, fagot, godalni orkester in harfo, TrV 293

Sergej Sergejevič Prokofjev: Simfonija št. 7 v cis-molu, op. 131

Ciklus "Mladost starosti" (Juventus senectutis), uvajamo z dvema skladbama, ki na vznemirljiv način povezujejo ti dve življenjski obdobji: otvoritveni Istrski plesi (1977) so nastali v zadnjih letih življenja Danila Švare (1902-1981), vračajo pa se k skladateljevi mladosti v okolici rojstnega Trsta in predvsem Pazina, kjer je obiskoval gimnazijo.

Tudi Richard Strauss (1864-1949) se je šele v zadnjih letih vrnil k neprogramski glasbi, s katero je začel svojo skladateljsko pot. Ponovno se je namreč lotil koncerta za rog (prvega je šest desetletij prej napisal za svojega očeta, solo hornista bavarske dvorne opere), nato pa še koncerta za oboo in Duet-Concertino za klarinet in fagot. Nekaj tednov pred koncem druge svetovne vojne je zapisal v svoj dnevnik: "Končuje se najstrašnejše obdobje človeške zgodovine, dvanajst let zverinskosti, nevednosti in antikulture pod najhujšimi zločinci, ki so v pogubo pahnili dva tisoč let nemškega kulturnega razvoja."

Medtem ko je Strauss v prvem in zadnjem delu iz tega obdobja, v Metamorfozah ter Štirih poslednjih pesmih (ki bodo na sporedu koncerta Oranžni 2), uglasbil najgloblja intimna stanja enkratno kultiviranega in talentiranega umetnika, je v naštetih koncertantnih skladbah izpisal slavospev večnemu stvariteljskemu optimizmu kot igri duha in dovršenega izvedbenega mojstrstva. In nenazadnje tudi prefinjene komike - ne pozabimo, da je v tem obdobju zase dejal: "Mogoče res nisem prvorazredni skladatelj, sem pa vsekakor prvovrsten drugorazredni skladatelj." In res Strauss v teh skladbah oživlja duha predromantične klasike, začinjenega z nenavadnimi solističnimi instrumenti, ki dodajajo nepričakovano svežino.

Za Straussa se je štiri leta pred smrtjo končalo "najstrašnejše obdobje človeške zgodovine", za Sergeja Sergejeviča Prokofjeva pa je bilo zadnjih nekaj let življenja morda celo najtežjih. Od leta 1948 je bil v politični nemilosti in je živel v zelo skromnih razmerah. Naročilo simfonije za otroški radijski program, ki bi bilo za skladatelja njegovega slovesa lahko skoraj ponižujoče, je zato pograbil z obema rokama. Nastala je čudovita skladba z nalezljivimi melodijami in briljantno orkestracijo, zlasti z večkrat ponovljeno uporabo zvončkov, ter pretresljivim epilogom.

Dirigent Philipp von Steinaecker, ki je dobro znan našemu občinstvu, je med drugim deloval kot asistent Claudia Abbada, sira Johna Eliota Gardinerja in sira Simona Rattla. Pod njegovim vodstvom in ob spremljavi Orkestra Slovenske filharmonije bosta v Straussovi skladbi za klarinet, fagot, godalni orkester in harfo nastopila naša solista, klarinetist Massimiliano Miani in fagotist Paolo Calligaris.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si