O-STA

Opomnik: Mednarodni jezikovni konferenci: Computer-Mediated Communication ter Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani vas vabi na dve mednarodni konferenci:
- od 27. do 28. septembra: 4. mednarodna konferenca Computer-Mediated Communication and Social Media Corpora for the Humanities (CMC)
- od 29. septembra do 1. oktobra: 10. mednarodna konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika (JTDH)

4. mednarodna konferenca CMC bo potekala v okviru temeljnega nacionalnega raziskovalnega projekta Janes, katerega cilj je zgraditi obsežen nabor besed spletne slovenščine (iz besedil forumov, blogov, komentarjev pod članki in tvitov). Na konferenci bo med drugim predstavljena analiza uporabe emotikonov v komentarjih na spletu, uporaba alfanumeričnih znakov med slovenskimi tviteraši, analiza jezika tviterašev ... Konferenco organizira Oddelek za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju s prof. dr. Michaelom Beißwengerjem z univerze Duisburg-Essen.
Program najdete na naslednji povezavi: http://nl.ijs.si/janes/cmc-corpora2016/cmc-corpora2016-programme/.

10. mednarodna konferenca Jezikovne tehnologije je letos razširjena še na polje digitalne humanistike, ki je postala aktualno raziskovalno področje; na eni strani se digitalna tehnologija uporablja pri raziskavah v humanistiki za študij jezika, družbe in kulture, na drugi strani pa je humanistika tudi spodbudna za razvoj novih tehnoloških rešitev. V slovenskem prostoru digitalna humanistika nima skupnega mesta za predstavitev dosežkov svojega dela in diskusijo med različnimi deležniki na tem področju, zato so se Slovensko društvo za jezikovne tehnologije, Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani ter raziskovalni infrastrukturi CLARIN.SI in DARIAH-SI odločili, da jubilejno 10. mednarodno konferenco Jezikovne tehnologije razširijo z digitalno humanistiko.
Program najdete na naslednji povezavi: http://www.sdjt.si/wp/dogodki/konference/jtdh-2016/urnik-2016/.

Za več informacij me lahko kontaktirate na ta elektronski naslov oz. telefon 031 325 513.