O-STA

EVROPSKA NOČ RAZISKOVALCEV 2016 - LJUBLJANA

Osrednji ljubljanski dogodek:

Lokacija: Citypark Ljubljana

Termin: 14:00 - 21:00

V nakupovalnem središču Citypark bo potekal glavni ljubljanski dogodek letošnje Noči raziskovalcev. Na stojnicah se bodo prestavili slovenski raziskovalci in kjer se bodo obiskovalci lahko seznanili z zanimivim poklicem in življenjem raziskovalca.

Stojnice:

Živalski svet v malem (NIB - EKOS): Obiskovalci bodo lahko poslušali oglašanje različnih vrst žuželk, prav tako pa si bodo na stojnici lahko ogledali nekatere njihove predstavnike. Spoznali bodo pomen žuželk za človeka (škodljivci, opraševalci, hrana, indikatorji okolja). Pod lupo bodo lahko pokukali v zanimivi svet živali.

Alge in bakterije (NIB - GEN): obiskovalci si bodo lahko ogledali bakteriofage, bakterije na gojiščih, delo z mikroskopom, opazovanje alg in cianobakterij, meritve pH, prenos vzorcev s kapalkami in razstavo terenske opreme za vzorčenje alg v jezerih.

Gensko spremenjene rastline za molekularno kmetovanje (NIB - FITO): Gensko spremenjene rastline niso koristne le za hrano. V laboratorijih se uporabljajo tudi za preučevanje rastlin in proizvodnjo koristnih snovi. Ali vas zanima, kako gensko spreminjamo rastline? Ali ste vedeli, da nam bakterije in virusi pomagajo? Si lahko predstavljate, za kaj vse se lahko gensko spremenjene rastline uporabljajo? Pokazali vam bomo, kako lahko gensko spreminjamo rastline za proizvodnjo velikih količin koristnih substanc, kot so zdravila.

Raziskovanje in varstvo ptic (DOPPS): Raziskovalci DOPPS bodo predstavili najsodobnejšo opremo in metode za monitoring ptic in izvedbo podrobnih ekoloških raziskav, kar je osnova učinkovitega varstva ogroženih populacij ptic. Pogledali boste lahko skozi zmogljive teleskope in daljnoglede in se seznanili z radijskimi in GPS telemetrijskimi oddajniki. DOPPS deluje v javnem interesu raziskovalne dejavnosti, prav tako pa izdaja edino slovensko znanstveno revijo na področju ornitologije Acrocephalus. Obiskovalci bodo lahko prejeli brezplačne izvode revije in druga gradiva z DOPPS-ovih raziskovalnih in naravovarstvenih projektov.

Statomanija (SURS): Vas zanima, katera slovenska statistična regija je največja, najmlajša, najbogatejša, najsrečnejša, najbolj obiskana, najčistejša ...? V kateri slovenski občini se vozijo z najmlajšimi avtomobili? Koliko minut je bilo treba delati za nakup kilograma črnega kruha leta 1991 in koliko časa je treba delati danes? Koliko prebivalcev ima enako ime in priimek kot vi? Katera imena so modna danes in katera so bila pred desetimi leti? Odgovore na ta in podobna vprašanja ponujata spletna stran SURS-a in stojnica Statomanija na Noči raziskovalcev.

Tudi jaz sem lahko znanstvenik! (IJS): Predstavitev dejavnosti Instituta "Jožef Stefan".

EU kotiček: V kotičku vam bo na voljo informativno gradivo o delovanju in programih Evropske unije, ter aktualne informacije o tem, kako postati raziskovalec, o nacionalnih programih in evropskih programih financiranja razvoja kariere raziskovalca ter raziskovalne dejavnosti v širšem smislu.