O-STA

Europark se bo spremenil v pravi laboratorij mladih raziskovalcev

V petek, 30. septembra, se bo odvila Evropska noč raziskovalcev, poklic raziskovalca pa bodo mladi in širša javnost lahko spoznavali tudi v Europarku, kjer bo pestro od 14. ure dalje.

Evropska noč raziskovalcev bo hkrati potekala v sedmih slovenskih in 250 evropskih krajih, dogodek pa bo združil številne vedoželjne in predstavlja priložnost za vse, ki se odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot. Obiskovalci največjega nakupovalnega središča severovzhodne Slovenije se bodo lahko seznanili s številnimi raziskovalnimi področji in tako spoznavali, kje bodo najlažje uresničili svoje sposobnosti, želje in pričakovanja.

Center managerka Europarka Simona Mandl je vesela, da bodo mladi raziskovalci svoje zavetje našli v Europarku, saj ve, kako pomembno je, da mladi raziskujejo priložnosti in svoje karierne poti: "Veseli nas, da lahko Štajercem ponudimo spodbudno okolje, priložnost in konec koncev motivacijo za raziskovanje posameznikovega potenciala in njegovih želja. Morda bomo prav v petek spoznali bodočega znanstvenika ali raziskovalca, ki bo v prihodnje poskrbel za napredek na svetovni ravni. Slovenci smo prodoren narod, mladi pa predvsem potrebujejo priložnosti in spodbudo." Vseevropska Noč raziskovalcev je dogodek, privlačen za vse, ki jih zanima, "kako deluje" in kaj znanost pomeni za naša življenja. Je izjemna priložnost zlasti za mlade, ki jim pomaga spoznati različne vidike atraktivnega poklica raziskovalca, ki odpira vrsto kariernih možnosti. Ne nazadnje je tudi priložnost za sodelovanje v zanimivih poskusih, delavnicah, ogledih laboratorijev ter za sproščeno druženje z raziskovalci v festivalnem vzdušju. Poleg dogajanja v Europarku bo od 14. ure dalje v Mariboru pestro tudi v Univerzitetni knjižnici Maribor, v večernih urah pa na Poštni ulici. "Z Evropsko nočjo raziskovalcev želimo mladim prikazati pomen gibala sveta - raziskovalne dejavnosti. Približati jim želimo vse v znanosti skrite potenciale. Zavedati se je potrebno, da je v znanosti moč, pomembno je znanje, pomembne so ideje. Zato so k sodelovanju vabljeni najmlajši - osnovnošolci, srednješolci, študenti in širša javnost", je ob prihajajočem dogodku poudaril prof. dr. Igor Tičar, rektor Univerze v Mariboru, ki je vodilni partner projekta.