O-STA

Doc. dr. Darja Fišer nova direktorica skupine User Involvement pri CLARIN ERIC

Spoštovani,

sporočamo vam, da bo doc. dr. Darja Fišer z Oddelka za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani s 1. oktobrom 2016 prevzela položaj direktorice skupine User Involvement pri Evropski raziskovalni infrastrukturi CLARIN ERIC, ki je namenjena raziskovalcem na področju humanističnih in družbenih ved. Gre za enega od petih najpomembnejših položajev v upravnem odboru. Na tem mestu bo nasledila Martina Wynna z Univerze v Oxfordu.

Doc.dr. Darja Fišer je vodja Katedre za leksikologijo, terminologijo in jezikovne tehnologije na Oddelku za prevajalstvo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, predsednica Slovenskega društva za jezikovne tehnologije, vodja nacionalnega temeljnega raziskovalnega projekta Janes in še bi lahko naštevali. Ukvarja se s korpusnim in računalniškim jezikoslovjem, računalniško posredovano komunikacijo, jezikovnimi in prevajalskimi tehnologijami ter leksikalno semantiko. S svojim znanjem in sposobnostmi je zdaj prepričala tudi vodilne v Evropski raziskovalni infrastrukturi CLARIN ERIC, ki so jo izbrali za direktorico skupine User Involvement.

Cilj evropske infrastrukture CLARIN je spodbujanje raziskovalne dejavnosti na področju humanističnih in družbenih ved. Ta vizija se uresničuje z gradnjo in delovanjem raziskovalne infrastrukture v skupni uporabi, ki raziskovalnim skupnostim zagotavlja jezikovne vire, tehnologije in strokovno znanje. Spodbujanje in koordinacija uporabe tega bo ena glavnih nalog nove direktorice User Involvment dr. Fišer. "Če želimo, da več raziskovalcev razume vrednost infrastrukture in jo uporablja v polni meri, potem je najboljša investicija izobraževanje prihodnjih generacij," pravi dr. Fišer.

Lep pozdrav,

Polona Movrin

Univerza v Ljubljani
Filozofska fakulteta
Polona Movrin
samostojna strokovna sodelavka za spremljanje dejavnosti fakultete / Public Relations Officer

Filozofska fakulteta / Faculty of Arts

Aškerčeva cesta 2, SI-1000 Ljubljana, Slovenija / Slovenia
T.: +386 1 2411 216, M.: +386 31 325 513
polona.movrin@ff.uni-lj.si, www.ff.uni-lj.si