O-STA

Europark se je spremenil v pravi laboratorij raziskovalcev

Da bi približali poklic znanstvenika mladim in širši javnosti, je na zadnji septembrski petek ponovno potekala Evropska noč raziskovalcev.

Projekt pod sloganom ''Znanost za življenje'' je potekal v osmih slovenskih in 250 evropskih mestih, kjer so se odvijale številne dinamične aktivnosti. Eno izmed stičišč je bilo tudi največje nakupovalno središče severovzhodne Slovenije Europark v Mariboru. Obisk dogodka je bila izjemna priložnost za tiste, ki se odločajo za svojo nadaljnjo izobraževalno pot. Obiskali in doživeli so številna raziskovalna področja in tako ugotovili, kje bodo najlažje uresničili svoje talente, želje in pričakovanja.

V nakupovalnem središču Europark so od 14. ure dalje potekale predstavitve različnih delavnic s strani perspektivnih fakultet. Organizatorji so poskrbeli za pester nabor predstavitev in delavnic, mladi pa so med drugim veliko pozornosti posvetili predstavitvi ''Uporabne mobilne aplikacije'', kjer so imeli možnost narediti čisto svojo mobilno aplikacijo za Android telefon ali tablico, prelevili pa so se lahko tudi v astronome in raziskovali preko opazovanj s teleskopom. Tudi vrtičkarji so prišli na svoj račun in se tako naučili analizirati prst s pomočjo programa za čimbolj uspešno setev vrtnin in cvetlic, arhitekti pa so v "temnici" z izdelanim heliodonom prikazovali povezavo med delovanjem sončne ure in vplivom sonca na izbran model hiše. Center managerka Europarka Simona Mandl je povedala, da v Europarku z veseljem spodbujajo poučne dogodke, ki so namenjeni predvsem mlajši generaciji: ''Menim, da je nujno potrebno približati mladim mnogo priložnosti, kariernih poti in jih motivirati na vsakem koraku, da se maksimalno razvijejo, tako na poslovni kot na osebni ravni. Slovenski raziskovalci so se že velikokrat uspešno dokazali na evropskih in nacionalnih tleh, zato je ključno spodbujanje moči raziskovalnega znanja. Mladi vsevedneži so bili navdušeni nad današnjimi aktivnostmi.''

Namen projekta ni bila le predstavitev atraktivnega poklica raziskovalca, temveč so organizatorji želeli ozavestiti družbeno pomembno vlogo znanstvenika kot tudi same znanosti in njenem pomembnem vplivu na vsa področja človekovega delovanja. Sproščen, a izredno poučen dogodek je predstavil mladim mnoge potenciale znanosti in odprte vrste kariernih možnosti, kjer lahko izkoristijo svojo moč, znanje in uresničijo svoje ideje. Obiskovalce so seznanili tudi z vrsto evropskih in nacionalnih programov financiranja in drugimi ukrepi, namenjenimi razvoju kariere raziskovalcev, raziskovalnemu delu, opremi in privlačnim delovnim pogojem. Pod okriljem projekta je bil izveden tudi natečaj na temo "Znanost za življenje", v katerem so sodelovali osnovnošolci in dijaki z zbiranjem fotografij, poezije in filmov.

Petkov dogodek je bil privlačen za vse obiskovalce, saj so lahko postali znanstveniki za en dan. Preko eksperimentov, predstavitev, delavnic in vodenih izletov v laboratorijih so imeli veliko priložnosti, da na interaktiven način navežejo stik s pravimi raziskovalci in spoznajo njihov prispevek k razvoju družbe.

Za izvedbo prireditve, ki je potekala v petek, 30. septembra 2016, od jutranjih do nočnih ur v več slovenskih mestih - v Ajdovščini, Brežicah, Izoli, Kopru, Ljubljani, Ljutomeru, Mariboru in Novi Gorici - je poskrbel Slovenski konzorcij, ki ga sestavljajo Univerza v Mariboru, Univerza na Primorskem, Univerza v Novi Gorici, Nacionalni inštitut za biologijo in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer.