O-STA

SLOVENSKI KONOPLJIN ČAJ PODJETJA TASTE d.o.o. JE MED THE GREAT TASTE ZMAGOVALCI V 2016

Great Taste, ki na svetu slovi kot najprestižnejše tekmovanje na področju prehranskih proizvodov in pijač, je po končanem slepem ocenjevanju objavilo zvezde Great Taste-a zaleto 2016. Med ocenjenimi 10.000 proizvodi je žirija podelila podjetju Taste d.o.o. iz Slovenije zvezdo za konopljin čaj. S tem je podjetje Taste d.o.o. vstopilo v skupino najelitnejših proizvajalcev čaja na svetu.

Ekipo strokovne žirije sestavlja 500 najzahtevnejših strokovnjakov za okus, degustatorjev, kritikov, šefov kuhinj, kuharjev, restavratêrjev, proizvajalcev, kot tudi cela vojska kulinaričnih pisateljev in novinarjev. Ravno zaradi sestave in števila sodnikov okuševalcev je Great Taste v svetovnem merilu najuglednejša shema podeljevanja akreditacij za najboljše obrtnike in proizvajalce na področju prehrane. Ravno tako kot vsaka druga medalja časti je tudi označba Great Taste v svoji črni in zlati barvi nezmotljivi kažipot do izdelka čudovitega okusa, ki so ga stotine članov vrhunske žirije potrdile med večurnim slepim okušanjem.

V iskanju najboljših prvobitnih okusov v procesu razvoja naših produktov, smo se v podjetju Taste d.o.o. spomnili, da dejansko cel zahodni svet stremi k vračanju k naravi. Zato smo na tekmovanje Great Taste Award poslali enega naših najbolj prvobitnih in čistih izdelkov -konopljin čaj. V Angliji, torej v deželi, ki v svetovnem merilu slovi po izbirčnosti v segmentu čajev in kjer je kultura pitja čaja globoko zakoreninjena v zavest naroda, smo uspeli prepričati najuglednejše strokovnjake, da je naravni okus ujet v cvetu našega produkta resnični fokus današnjega časa.

Znamenje Great Taste jemed obojimi, potrošniki in trgovci, prepoznaven kot pečat odličnosti, ki časti izključno okus brez najmanjšega oziranja na prepoznavnost logotipov, oznak in pakiranja. Vse prehranske izdelke, ne glede na vrsto, pred okušanjem in ocenjevanjem, odstranijo iz ovojnine oziroma embalaže. Sodniki potem izdelek poskusijo, med seboj o njem debatirajo in poskušanje ponovijo, da bi se na koncu odločili kateri izdelki so vredni nagraditve z zvezdami.

Na letošnjem tekmovanju se je predstavilo 10.000 proizvajalcev. Od tega jih je 141 osvojilo 3 zvezde, 878 jih je osvojilo 2 zvezdi in 2.520 jih je osvojilo eno viteško zvezdo. Najbolj znani obrazi med sodniki so bili: TV Šef in avtor -Valentine Warner, Master Šef strokovnjak in restavracijski kritik -Charles Campion, pek pete generacije -Tom Herbert iz Hobbs House Bakery in zmagovalec angleškega TV tekmovanja Great British Bake Off -Frances Quinn; nabavniki podjetij: Harrods, Selfridges, Fortnum & Mason, Harvey Nichols and Waitrose ter šefi kuhinj kot so: James Golding, chef direktor iz THE PIG Hotels in Kevin Gratton, šef direktor iz HIX Restaurants. Ti cenjeni degustatorji so skupaj ocenili in med dobitniki treh zvezd določili finaliste za končno tekmovanje 50 najboljših jedi, prejemnike nagrade "the Golden Fork Trophy" in glavnega zmagovalca 2016.

Veliki finale Great Taste 2016 jebil v ponedeljek, 5. Septembra. V londonskem Royal Garden Hotel se je zbrala vsa kulinarična elita, da bi izbrali zmagovalce Golden Fork iz vsake kategorije in zaploskali finalnemu zmagovalcu 2016.

Datum: 06.10.2016

Za več informacij: Taste d.o.o., g.Dejan Šumak : ++386 41 343 325

Obvestila za urednike:

Kaj je Great Taste?

Great Taste je največja in najbolj zaupanja vredna akreditacijska shema za najodličnejše izdelke hrane in pijač.

Ustanovljena je bila leta 1994. Namenjena je spodbujanju in svetovanju podjetjem proizvajalcem prehranskih proizvodov. Shema Great Taste nudi edinstveno ocenjevanje in vrednotenje izdelkov, ki vodi v neodvisno akreditacijo, ta pa nato omogoči malim proizvajalcem prehranskih proizvodov in pijač, da tekmujejo proti premium linijam supermarketov. Od leta 1994 je bilo na ta način ocenjeno preko 110.000 proizvodov živil. Letos, torej leta 2016, so strokovnjaki specialisti različnih področij na slepo okusili 10.000 izdelkov. Ti strokovnjaki različnih področij zastopajo: top Šef-i, pisatelji s področij kulinarike, kulinarični kritiki, strokovnjaki za restavracije in trgovci odličnih živil.

Kaj ocenjuje žirija Great Taste?

Ocenjujejo teksturo in izgled. Presojajo kvaliteto sestavin in kako dobro so snovalci proizvodov sestavili

prehranski proizvod ali pijačo skupaj. Predvsem pa iščejo resnično vrhunski okus.

Kako ocenjujejo?

Vsaka ekipa štirih ocenjevalcev na slepo poskusi okoli 25 izdelkov v posameznem ocenjevanju. Med seboj razpravljajo o svojih zaznavah. Kulinarični pisci usklajujejo njihove opombe in jih zapišejo na Great Tastovo spletno stran, ki jo lahko proizvajalci vidijo po končanem ocenjevanju. Skozi leta so tako mnoga mala podjetja, start-upi in tudi že dobro uveljavljena podjetja dobili navodila kako še izboljšati svoje proizvode. Sledeč navodilom so kasneje posegli po Zvezdah Great Tasta. Živilo, ki ga žirija oceni za primernega za Zvezdo, oceni še ekipa razsodnikov -arbitrov, ki vsak izdelek poskusijo, potrdijo oziroma podelijo predlagano nagrado.

Na kaj naj bodo pozornipotrošniki?

Na logotip. Simbol Great Taste je garancija, da je izdelek prestal strog in neodvisen proces presoje. Na ocenjevanje nista imela vpliva niti iznajdljivo pakiranje niti domiselno oglaševanje - gre samo za okus, ki prepriča.

Taste d.o.o.
Stara cesta 20
2311 Hoče