O-STA

Telekom Slovenije in organizacija Logout s projektom Moja prva pogodba spodbujata ustrezno rabo mobilnih naprav otrok in mladostnikov

Ljubljana, 7. oktobra - Telekom Slovenije in organizacija Logout sta zasnovala projekt Moja prva pogodba, ki je namenjen ozaveščanju o zdravi, odgovorni, uravnoteženi, varni, poučni in konstruktivni uporabi mobilnih naprav ter informiranju in pomoči staršem pri vzgoji otrok v digitalnem svetu. Projekt vključuje smernice za starše s priporočili, kdaj in na kakšen način otroku omogočiti stik z mobitelom, ter prvo pogodbo, ki jo starši oz. skrbniki podpišejo z otrokom oz. mladostnikom, v kateri opredelijo pravila rabe mobitela. Gradivo projekta Moja prva pogodba bo staršem v naslednjih dneh na voljo v Telekomovih centrih po vsej Sloveniji, in sicer ob nakupu ali sklenitvi naročniškega razmerja za otroka oz. mladostnika.

Projekt Moja prva pogodba je nastal na pobudo organizacije Logout, kjer so skupaj s strokovnjaki na podlagi večletnih izkušenj ustvarili preprost pripomoček, ki na zelo neposreden način spodbuja starše in otroke k pogovoru o aktualnih temah odraščanja, ki jih prinaša digitalni svet. "Starši se pri vzgoji otrok nemalokrat znajdemo v dilemi, kako v posamezni situaciji odreagirati, pa tudi, kdaj svojemu otroku oziroma mladostniku kupiti mobitel in kako ga pri njegovi rabi usmerjati," pravi Simon Furlan, direktor Sektorja za marketing v Telekomu Slovenije. Ob tem pa projekt Moja prva pogodba odpira tudi druge teme za pogovor, kot so varnost in zasebnost komunikacije, spletni bonton, spletno nasilje, pomen osebne komunikacije ipd.

Martina Peštaj, medijska psihologinja v organizaciji Logout, pri tem poudarja, da "prvi mobitel prinese veliko veselja, pa tudi odgovornosti, in sicer tako za otroka kot za starše. Pri vstopu v digitalni svet je treba otroka usmerjati, Moja prva pogodba pa je pri tem obojim v pomoč. Otrok in starši se namreč dogovorijo o zanje primerni uporabi mobitela in za to opredelijo pravila, hkrati pa je to tudi priložnost in spodbuda staršem, da se z otrokom pogovorijo o različnih temah, ki so v digitalni dobi pomembne."

Projekt Moja prva pogodba vključuje gradivo, ki vsebuje Smernice za starše ter pogodbo za otroka (do vključno 9. leta) oz. mladostnika (od 10. leta dalje). Smernice staršem ponujajo nasvete in priporočila glede na starost otrok in se osredotočajo na uporabo mobilnih naprav. Smernice bodo staršem v pomoč, o čem in na kakšen način naj se s svojim otrokom oz. mladostnikom pogovorijo glede uporabe mobitela, na kakšen način opredelijo pravila in na kaj naj bodo pri tem pozorni. Ob tem imajo starši na voljo tudi "Mojo prvo pogodbo za moj mobitel", ki je ločena za otroke in za mladostnike.

Več o projektu Moja prva pogodba na spletni strani www.telekom.si.