O-STA

Slovenski otroški zbor v Vokalnem abonmaju Slovenske filharmonije

Spoštovani abonenti Vokalnega abonmaja in drugi ljubitelji Slovenske filharmonije,

vljudno vabljeni na drugi koncert Vokalnega abonmaja Slovenske filharmonije, ki bo v nedeljo,
16. oktobra 2016 ob 19. 30 uri v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.
Vabimo vas tudi na pogovor o sporedu, skladateljih in izvajalcih, ki bo izjemoma med koncertom Dvorani Marjana Kozine.

Slovenski otroški zbor
Martina Batič
in Damijan Močnik, dirigenta
Tilen Bajec, orgle
Lovro Frelih, klavir
Andreas De Reggi, tolkala
Jure Brunšek, bas kitara
Godalni orkester Slovenske filharmonije
Janez Podlesek,
koncertni mojster

spored:
Belokranjska ljudska (prir. Jakob Jež): Igraj kolce
Belokranjska ljudska (prir. Uroš Krek): Aj zelena je vsa gora
Rezijanska ljudska (prir. Pavle Merkú): Zeleni polog
Lojze Lebič (Anica Černejeva): Upanje - V zraku prva nežna slutnja
Benjamin Britten: Missa brevis in D / Kratka maša v D-duru
Spiritual (prir. Audrey Snyder): I 've Got Peace Like a River
Spiritual (prir. Rollo Dilworth): Elijah Rock
Damijan Močnik: Missa St. Francisci Assisiensis / Maša Sv. Frančiška Asiškega
Bert Kaempfert, Charles Singleton (prir. Lenart Krečič): Strangers in the Night
Jože Privšek (prir. Lenart Krečič): Nad mestom se dani

Na drugem koncertu Vokalnega abonmaja bo pod vodstvom Martine Batič in Damijana Močnika nastopil Slovenski otroški zbor. Gre za projektni zbor, ki se vsako leto konec junija zbere v Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. V tednu dni se ob najrazličnejših družabnih, športnih, jezikovnih in umetniških aktivnostih ter seveda petju med seboj družijo izbrani mladi pevci in vrstniki iz vse Slovenije in zamejstva, stari med 9 in 15 let. Nadarjeni pevci imajo priložnost, da nadgradijo svoje zborovske izkušnje, pevsko znanje in glasbeno razgledanost v izvajanju različne zborovske glasbe. Umetniški vodja SOZ je dirigent in skladatelj Damijan Močnik.

Poslušalcu bo na koncertu predstavljen bogat glasbeni svet, ki ga vsega veže rdeča nit duhovnosti - črnska duhovna glasba, Brittnova Missa brevis v D-duru ter delo Damijana Močnika Maša sv. Frančiška Asiškega.

Korenine črnske duhovne glasbe so pesmi, ki so jih zložili sužnji na ameriških plantažah med druženji po bogoslužju na začetku 19. stoletja, poleg njih pa še "pesmi žalosti" s sredine in hvalnice iz časa odprave suženjstva v drugi tretjini istega stoletja. Ob njih je pomemben vir gospela tudi protestantska ljudska pobožnost, celotno glasbeno smer pa zaznamuje poudarjeno osebno doživljanje Boga pri ameriških protestantskih cerkvah tako črnskega kot belskega prebivalstva.

Danes je gospel bogoslužna glasba v domala nepreštevnem mnoštvu ameriških cerkva protestantske duhovne dediščine. V takšnih cerkvenih občestvih so ga od 1910 izvajali pretežno moški kvarteti, od tridesetih let 20. stoletja zbori, za tem pa se je uveljavil tudi kot integralna zvrst zborovskega petja v klasičnem muziciranju. Je tudi poseben žanr popularne glasbe, ki se vsaj v miljeju črnskih duhovnih skupnosti brez vidne meje vedno znova prepleta z duhovnim. B. B. King je o tem dejal: "Imel sem navado sesti na vogal v svojem domačem kraju Indianoli, Misisipi, in igrati. In ponavadi sem začel z gospelom." Gospel Elijah Rock, ki je na sporedu drugega koncerta Vokalnega abonmaja, je med drugimi posnela tudi legendarna "kraljica gospela" Mahalia Jackson, ki jo je Harry Belafonte opisal kot "najmočnejšo črnko v Združenih državah Amerike".

Misso brevis v D-duru je Benjamin Britten napisal leta 1959. Posvetil jo je v pokoj odhajajočemu pianistu - med njegovimi učenci je bil tudi znameniti Andras Schiff -, čembalistu, skladatelju, dirigentu, organistu in regensu chori Georgeu Malcolmu ter pevcem zbora v Westminstrski katedrali, kjer je bila štiristavčna skladba 22. julija 1959 tudi izvedena. Posebnost Brittnove maše je, da skladatelj ni uglasbil Creda, ki je centralni del mašnega ordinarija rimske cerkve. Zato se zdi, da je skladba kot naročena za izvajanje v anglikanski cerkvi oziroma ameriški protestantski episkopalni cerkvi, kjer se petje Creda pogosto izpušča.

Naj vas nagovori duhovno skozi glasbeno govorico srednje Evrope, Anglije in Novega sveta.


Slovenska filharmonija,
Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana,
T + 386 1 24 10 800
E info@filharmonija.si

Nakup vstopnic: pri blagajni Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred prireditvijo