O-STA

Železniška nesreča v Mariboru: varnost je bila na prvem mestu

Pretekli konec tedna je v Mariboru potekala reševalna vaja v primeru železniške nesreče. Svoje moči so združili gasilci, civilna zaščita, policisti, reševalci in vojaki, s skupnim namenom preverjanja znanja in opremljenosti enot ter ozaveščanja o pomenu varnosti, ki je žal velikokrat podcenjena.

Vaja sil zaščite in reševanja RS, v kateri je sodelovalo okoli 350 posredovalcev, je bila opravljena uspešno, podprli pa so jo tudi številni obiskovalci, ki so dogajanje spremljali z Europarkovega vrhnjega parkirišča. Med njimi so bili tudi župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec, generalni direktor Uprave RS za zaščito in reševanje Darko But, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Andrej Špenga ter poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek. Poskrbljeno je bilo tudi za ustrezno zvočno strokovno komentiranje. Obiskovalci so posamezne službe sil zaščite in reševanja lahko pobliže spoznali tudi v največjem nakupovalnem središču severovzhodne Slovenije.

Na Europarkovih nakupovalnih ulicah so se namreč v soboto 8. in v nedeljo 9. oktobra predstavili številni junaki slovenskih src, ki ob nesreči nesebično priskočijo na pomoč in poskrbijo za varnost ter rešujejo življenja. "Ponosni smo, da so se nam gasilci, civilna zaščita, policisti, reševalci in vojaki pridružili v Europarku, se predstavili obiskovalcem in naše nakupovalno središče napolnili z odlično energijo. Prav lepo je bilo videti, ko so mali junaki spoznavali svoje vzornike in se z njimi fotografirali, se kaj novega naučili in spoznavali, kako deluje posamezna služba." je povedala center managerka Simona Mandl.

Poveljnik GZ Maribor Samo Robič, dodaja, da je oktober kot mesec požarne varnosti pravi čas, ko gasilci delijo svoja neprecenljiva znanja, ki jih uporabljajo v različnih življenjskih situacijah. Zbrane službe sil zaščite in reševanja RS so obiskovalcem pokazale različne veščine zaščite in reševanja, ki lahko vsakemu pridejo prav, da prepreči nesrečo ali priskoči na pomoč. Obiskovalci dogodka so si med drugim lahko ogledali tudi pravilne pristope in učinkovito gašenje v začetni fazi požara, da lahko preprečijo širjenje le-tega, in posledično nastanka večje materialne škode ter vpliva na zdravje ljudi. "Reševalne strukture, kot Slovenci nasploh, radi stopimo skupaj, ko gre za pomoč bližnjemu. Dogodek je bil humanitarno naravnan, saj smo s predstavitvijo širšo javnost opomnili na pomen varnosti, ki mora biti vedno in povsod na prvem mestu." razlaga poveljnik GZ Maribor.