O-STA

SPOROČILO ZA MEDIJE - Na Nacionalnem inštitutu za biologijo včeraj že sedmič podelili nagrade Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju

SVEČANA PODELITEV NAGRAD MIROSLAVA ZEIA IN PRIZNANJ NACIONALNEGA INŠTITUTA ZA BIOLOGIJO

Nacionalni inštitut za biologijo (NIB) je ob 56. letnici obstoja že sedmič podelil nagrade in priznanja Nacionalnega inštituta za biologijo, poimenovana po prof. dr. Miroslavu Zeiu, ki je bil eden njegovih ustanoviteljev. Nagrade Miroslava Zeia so bile podeljene posameznikom za njihove izjemne dosežke na področju osnovnih in uporabnih raziskav ved o življenju ter uresničevanja vizij in poslanstva NIB.

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti NIB za leto 2016 sta prejeli prof. dr. Kristina Sepčić in doc. dr. Meta Virant-Doberlet. Nagrado za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB je prejela dr. Urška Verbovšek.

Slavnostni dogodek je potekal sredo 9. 11. 2016, v Biološkem središču na Večni poti 111 v Ljubljani. Zbrane goste sta slavnostno nagovorila bivši predsednik RS, dr. Danilo Türk in direktorica NIB prof. dr. Tamara Lah Turnšek, ki sta v svojem nagovoru posebno pozornost namenila problematiki upravljanja z vodo, kot najpomembnejšo človekovo dobrino ter raziskavam na področju ekologije in varovanja voda ter okolja, ki jih izvajajo na NIB (govora sta priložena).

Obrazložitev za nagrajence:

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2016 je prejela doc. dr. Meta Virant-Doberlet.

Izjemno uspešno znanstveno kariero dr. Mete Virant-Doberlet, znanstvene svetnice na NIB, je bistveno zaznamovalo intenzivno mednarodno sodelovanje, vzpostavljeno z zgodnjim odhodom v tujino, kjer je v daljših obdobjih sodelovala v raziskovalnih programih vrhunskih znanstveno-raziskovalnih ustanov. Dr. Meta Virant-Doberlet v samem vrhu svetovno priznanih raziskovalcev komunikacije in vedenja žuželk. To dokazuje tudi nagrada "lnsect Drummer Lifetime Achievement Award", ki jo je prejela lansko leto. Vrhunska kakovost raziskovalnega dela dr. Mete Virant-Doberlet v zadnjem petletnem obdobju se odraža v 24 izvirnih znanstvenih člankih v visoko rangiranih znanstvenih revijah in 4 poglavjih v monografskih publikacijah izdanih pri mednarodni založbi. (Celotna predstavitev dosežkov nagrajenke v prilogi).

Nagrado Miroslava Zeia za izjemne dosežke na področju dejavnosti Nacionalnega inštituta za biologijo za leto 2016 je prejela prof. dr. Kristina Sepčić.

Prof. dr. Kristina Sepčić je redna profesorica na Oddelku za biologijo, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. Glavno področje njenih raziskav so naravne spojine in njihova biološka vloga. Na tem področju skoraj neomejenih možnosti jo še posebej zanimajo glivni proteini egerolizini, naravne spojine iz morskih organizmov in interakcije nanomaterialov s proteini. Njeno raziskovalno delo je vselej prežeto tudi z morebitno uporabo izsledkov v biotehnoloških in medicinskih aplikacijah, na kar kaže soavtorstvo mednarodnega patenta. V zadnjih petih letih je prof. Sepčićevi uspelo ustvariti bogat znanstveni opus, ki ga sestavlja 47 izvirnih in preglednih znanstvenih člankov, 1 strokovni članek in 2 sestavka v znanstvenih monografijah. Njena znanstvena dela so bila v zadnjih 10 letih več kot 1100-krat citirana. (Celotna predstavitev dosežkov nagrajenke v prilogi).

Nagrado za izjemno doktorsko delo na področju dejavnosti NIB je prejela dr. Urška Verbovšek.

Dr. Urška Verbovšek je nagrado prejela za svoje izjemno doktorsko delo z naslovom "Cathepsin K as a potential tumor marker in glioblastoma multiforme", ki govori o potencialnem označevalcu najpogostejšega in najagresivnejšega primarnega možganskega tumorja pri človeku - glioblastomu. Raziskava je imela toliko zanimivih rezultatov, da jih je Urška v soavtorstvu objavila kar v 7 znanstvenih člankih, od katerih je eden uvrščen v kategorijo A'' po kategorizaciji SICRIS in je bil objavljen v reviji z visokim dejavnikom vpliva 9.955. Članki so bili že 11-krat citirani.

Na prireditvi so prejeli priznanja Nacionalnega inštituta za biologijo tudi vsi mladi sodelavci NIB, ki so v obdobju od 1. oktobra 2015 do 30. septembra 2016 pridobili doktorske nazive - to so:

Dr. Martina Jaklič
Dr. Katja Klun
Dr. Katja Kološa
Dr. Valentina Pitacco
Dr. Živa Ramšak
Dr. Lucija Raspor Dall'Olio
Dr. Tjaša Stare
Dr. Urška Verbovšek

Dodatne informacije: Helena Končar: helena.koncar@nib.si; 059 232 702.