O-STA

Cineplexx odprl nova kompleksa kinodvoran v Srbiji in Republiki Kosovo

Vodilno avstrijsko podjetje je vložilo 7,5 milijona evrov v izgradnjo dveh novih kinematografov v srbskem Nišu in v Prištini

Dunaj - V okviru družbe Cineplexx International vodilno avstrijsko kinematografsko podjetje še naprej širi svoje poslovanje v regiji Južne in jugovzhodne Evrope (SEE). Po le šestih mesecih gradnje je Cineplexx odprl najsodobnejši kompleks petih kinodvoran z 800 sedeži in z najnovejšo tehnologijo predvajanja filmov v tretjem največjem srbskem mestu Nišu. Skupina Cineplexx je prvo lokacijo v Republiki Kosovo odprla zadnji teden v novembru v glavnem mestu Prištini. Kompleks šestih kinodvoran, ki je bil v gradnji štiri mesece, lahko sprejme 1,000 gledalcev. Tako kompleks v Nišu kot tisti v Prištini ponujata najnovejšo tehnologijo za predvajanje filmov: vsa platna so digitalna in imajo tehnologijo za predvajanje 3D filmov kot tudi najnovejši Dolby sistem ozvočenja. Poleg tega nudi največja dvorana ogled filmov v tehnologiji 4K z visokim številom sličic na sekundo. "Odprtje v Nišu in Prištini odpira novo poglavje v naši zgodbi uspeha v regiji SEE. Vsako leto pričakujemo do 250.000 obiskovalcev", je dejal glavni finančni direktor in partner pri Cineplexx International Christof Papousek.

V Srbiji v gradnji nov projekt

Nov kinematograf v Nišu je četrta lokacija v Srbiji, s katero upravlja družinsko podjetje. V zadnjih treh letih sta se odprla dva Cineplexxova kinematografa v Beogradu in še en v Kragujevcu. Kompleks enajstih kinodvoran v beograjskem nakupovalnem središču USCE je največji kino v Srbiji. Še en projekt v Srbiji je trenutno v gradnji: kompleks osmih kinodvoran v beograjskem nakupovalnem središču Plaza s 1500 sedeži in prva dvorana v celotni regiji SEE z lasersko tehnologijo predvajanja. Odprtje je predvideno za april 2017.

Cineplexx International: vodilni na trgih SEE

Od začetka svojih širitvenih načrtov v letu 2009 Cineplexx vseskozi krepi svoj položaj v Jugovzhodni Evropi. Leta 2011 je skupina odprla svoj prvi kino na Hrvaškem. Kmalu je sledila širitev v Srbijo. Od tedaj je Cineplexx prisoten tudi v Makedoniji, Črni gori, Albaniji in v Sloveniji. Z odprtjem novega kinematografa v Solunu lani je podjetje prvič vstopilo tudi na grški trg. "Naše podjetje je dobro zasidrano v regiji in imamo vodilne tržne deleže v več državah. Kini so zelo priljubljeni v Jugovzhodni Evropi. Zato vse več upravljavcev nakupovalnih centrov razmišlja o vključitvi kina kot nepogrešljivega elementa zabave", je na odprtju v Nišu in Prištini dejal glavni finančni direktor in partner pri Cineplexx International Christof Papousek. Spomladi leta 2017 bo Cineplexx postal največje kinematografsko podjetje v regiji Zahodnega Balkana z dvajsetimi kinematografi v osmih državah SEE.

Constantin Film Holding GmbH

Filmski distributer Constantin Film Holding GmbH je bil ustanovljen v Avstriji leta 1951. Drugi steber je bil vzpostavljen konec šestdesetih let prejšnjega stoletja v segmentu kinematografije. Leta 2009 se je Cineplexx INTERNATIONAL GmbH začel širiti v sosednje države in prvi kino izven Avstrije je bil odprt v Bolzanu na Južnem Tirolskem. Cineplexx je prav tako prevzel kino v središču Zagreba, s čimer je ustvaril podlago za širitev na Hrvaškem. Naslednji Cineplexxovi kinematografi so v letih 2011 in 2012 sledili na Hrvaškem, Srbiji, Črni gori in Makedoniji. Leta 2013 je Cineplexx odprl pet kinematografov v Sloveniji in prvi kino s sedmimi dvoranami v Albaniji. Zadnja širitev je bila pred kratkim z odprtjem kompleksa kinodvoran v Prištini na Kosovu novembra 2016. Danes ima Cineplexx močno tržno prisotnost s 40 multipleksi in šestimi tradicionalnimi lokacijami v Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Sloveniji, Črni gori, Makedoniji, Albaniji, na Kosovu, v Grčiji in Italiji z 291 platni. Leta 2015 je podjetje zaposlovalo 1300 ljudi, ustvarilo prihodek v višini 125 milijonov evrov, število Cineplexxovih obiskovalcev pa je doseglo 12 milijonov. Več informacij je na voljo na www.cineplexx.at

Na fotografiji: Christof Papousek, glavni finančni direktor in poslovodeči partner Cineplexx International (levo), in Christian Langhammer, glavni izvršni direktor in poslovodeči partner Cineplexxa (desno).

Za vprašanja:

Mag. Slavisa Milanovic

Vodja marketinga in prodaje SEE

Siebensterngasse 37

1070 Dunaj

Telefon: +43-1-52128-1249

Mobilni: +43-664-8130- 006

slavisa.milanovic@cineplexx.at