O-STA

Vznemirljivo odkritje - MESTO BREZ JUDOV

Avstrijski nemi film iz leta 1924 napove holokavst

Dunaj (OTS) - Prizori iz enega najpomembnejših avstrijskih nemih filmov, MESTO BREZ JUDOV, ki so veljali za izgubljene, so bili lani po naključju odkriti na bolšjem trgu v Parizu. Te je nato odkupil avstrijski filmski arhiv (Filmarchiv Austria). Film temelji na romanu judovskega pisatelja in novinarja Huga Bettauerja. Bil je posnet na Dunaju leta 1924 in na srhljivo preroški način predstavi družbo, ki zaradi izgona judovskega prebivalstva postane tako intelektualno kot gospodarsko obubožana.

Poleg tega da nam novoodkriti deli filma omogočajo ogled filma v celoti, nam ga prav tako prikažejo v novi luči. Do sedaj neznani prizori nam prikažejo življenje Judov v družbi, kjer se sovraštvo do Judov spodbuja. Prizori še bolj v ospredje postavijo politično sporočilo filma, ki upodablja žolčni antisemitizem na Dunaju v medvojnem obdobju.

Na filmskih kolutih iz močno vnetljivega nitratnega materiala, ki so do lani veljali za izgubljene, se zaradi visoke starosti vidijo sledi razgradnje. Zato mora reševanje filma s presnemavanjem na varnostni film postati prednostna naloga. Film je nato treba obnoviti in integrirati v obstoječo verzijo. Ker finančna podpora javnega sektorja ni bila zadostna za reševanje materiala, je avstrijski filmski arhiv začel največjo akcijo množičnega financiranja v zgodovini Avstrije, da rešijo MESTO BREZ JUDOV pred propadom. Kampanja, ki se je zaključila 10. decembra, je bila uspešna. Več kot 700 podpornikov je z več kot 86.000 evri omogočilo reševanje filma.

Po njegovi obnovi bo film prikazan pozno jeseni leta 2017 v svoji originalni različici, ki je bila nazadnje prikazana pred več kot 90 leti. MESTO BREZ JUDOV bo prav tako v ospredju razstave, ki jo bo pripravil avstrijski filmski arhiv. Razstava se bo odvila naslednje leto pozno jeseni v Metro Kinokulturhausu in bo raziskovala razmerje med filmom in judovsko kulturo v obdobju med letoma 1918 in 1938.

Fotografije za medije: www.filmarchiv.at/presse

Kontakt:
Filmarchiv Austria
Larissa Bainschab
00436643883013
presse@filmarchiv.at
Obere Augartenstraße 1e
1020 Dunaj, AVSTRIJA

www.filmarchiv.at