O-STA

VALTEX iz Slovenije na globalnem tekmovanju The Circulars 2017 prejel javno priznanje kot primer dobre krožne prakse

V tekmovanju za nagrade The Circulars 2017 World Economic Foruma (WEF) in Foruma of Young Global Leaders poleg projekta Komunalni snovni krog Novega mesta podjetja VALTEX pohvaljena tudi Slovenija, ki je z 10 prijavami v sedmih kategorijah po številu oddanih prijav že v prvem letu sodelovanja na 4. mestu med državami. Skupno pa so organizatorji prejeli kar 11 odstotkov več prijav dobrih praks s področja krožnega gospodarstva kot lani.

Ljubljana, 22. december 2016. Na svetovnem tekmovanju dobrih praks krožnega gospodarstva The Circulars 2017 je VALTEX za projekt "Material flow cycle of BC - Novo Mesto" (Komunalni snovni krog Novega mesta) med številnimi prijavami podjetij, institucij, mest in regiji z vsega sveta prejel prav posebno pohvalo za sodelovanje - HIGHLY COMMENDED - v kategoriji najboljši vladni, mestni oz. regionalni projekt krožnega gospodarstva.

Globalno tekmovanje, ki ga organizirata World Economic Forum (Svetovni gospodarski forum) in Forum of Young Global Leaders (Forum mladih globalnih voditeljev), letos poteka že tretjič. Namenjano je širjenju in prepoznavanju najboljših praks krožnega gospodarstva v svetovnem merilu. Slovesna razglasitev zmagovalcev bo, kot vsako leto doslej, na Svetovnem gospodarskem vrhu v Davosu v drugi polovici januarja 2017.

"Slovenija bi bila lahko v svetu prepoznavna ne le po bratih Prevc, ampak tudi po projektih na področju krožnega gospodarstva," je prepričan Niko Kumar, direktor podjetja VALTEX in avtor krožnega projekta Komunalni snovni krog Novo mesto.

Zahvalo in pohvalo je s strani organizatorjev prejela tudi Slovenija in platforma Circular Change, kot podporni partner izbora. Slovenija se je namreč s skupno kar 10 prijavami med državami že v prvem letu sodelovanja v globalnem izboru World Economic Foruma in Forum mladih globalnih voditeljev na 4. mestu.

"Zelo smo zadovoljni s številom prijav, ki smo jih tokrat prejeli iz Slovenije. So rezultat dobrega partnerskega sodelovanja in so hkrati odraz obsežnega dela, ki ste ga kot platforma Circular Change v Sloveniji že opravili za spodbujanje prehoda v krožno gospodarstvo," so zapisali organizatorji izbora.

"Vseli smo, da se že in se bo tudi v prihodnje o primerih dobrih krožnih praks iz Slovenije, kot je VALTEX, pa tudi druga, recimo Aquafil, Petrol Energetika, Skaza, Iskraemeco in podobnih slišalo v mednarodni skupnosti, še posebej znotraj tako pomembnih inštitucij kot je Svetovni gospodarski forum, ki s tekmovanjem The Circulars podjetja, vladne inštitucije, voditelje in lokalne skupnosti na ta način že tri leta spodbuja in ozavešča o pomenu prehoda iz linearnega v krožni gospodarski model. In prav to je poslanstvo tudi naše platforme," je ob tej priložnosti povedala mag. Ladeja Godina Košir, izvršna direktorica Circular Chage.

Krožne prakse v The Circulars iz Slovenije

Iz Slovenije so se v izbor The Circulars 2017 prijavili: v kategoriji People's Choice Entrepreneur Donar in Kaaita; v kategoriji multinacionalk: Knauf Insulation in Aquafil (prijava je bila oddana s strani matičnega podjetja v Italiji), v kategoriji Government, Cities & Regions: EKO INICIATIVA (v konzorciju: VALTEX, Lucart, DROE Unirec, Komunala Novo mesto), v kategoriji malih in srednje velikih podjetij pa: socialno podjetje Center ponovne uporabe, Petrol Energetika (v konzorciju: SIJ, Metal Ravne, Inštitut Jožef Stefan in lokalna skupnost Ravne na Koroškem), Iskraemeco, Skaza, Smart Plastic in Avant Car.

Za nagrado voditelj na področju krožnega gospodarstva je platforma Circular Change predlagala Mojco Markizeti, ki v podjetju Iskraemeco vodi razvoj pravičnega pametnega števca za elektriko. Markizetijeva je tudi pomemben motor pri razvoju t. i. Transparency toola, posebnega orodja, ki bo v prihodnosti industriji omogočal popolno preglednost in sledljivost vsakega izdelka: iz katerih surovin in materialov je, kje so bile surovine ali materiali pridobljeni in v kakšnih delovnih pogojih.

Iz tetrapaka recikliran higienski papir

Niko Kumar pojasnjuje, da je VALTEXova krožna ideja preprosta in zelo enostavna za izpeljavo. V Novem mestu so potrebovali 18 mesecev, da so z ozaveščanjem o ločenem zbiranju tetrapak embalaže, ki jo nato s pomočjo partnerjev reciklirajo v higienski papir in nato vrnejo v lokalno okolje, že pokrili 35 odstotkov potreb po teh izdelkih pri javnih porabnikih v mestu (javna podjetja, šole, vrtci...).

Niko Kumar, direktor podjetja VALTEX in avtor krožnega projekta Komunalni snovni krog Novo mesto. Foto: Andreja Basle

"Občani so na ta način z doslednim ločevanjem sami sebi vir kakovostne surovine - in tako delajo zase," pojasnjuje Niko Kumar, ki je prepričan, da je projekt tudi ena od najbolj učinkovitih poti za ozaveščanje ljudi o trajnostnem in krožnem načinu ravnanja v vsakodnevnem življenju.

Na podlagi uspešno izpeljanega projekta je zdaj VALTEX lahko iniciator in koordinator vzpostavljanja novih "Komunalnih snovnih krogov mest". "To v praksi pomeni, da povezujemo, premagujemo ovire, ustvarjamo priložnost, s pridobljenim znanjem in izkušnjami pomagamo pri izvedbi projektov in spodbujanju krožnih praks. In naš cilj je povabiti čim več lokalnih oblasti k sodelovanju, da bi ljudem omogočili postati aktivni del krožnega gospodarstva," dodaja Kumar.

Letos kar 11 odstotkov več prijav

V prvih dveh letih je v izboru za globalne nagrade The Circulars sodelovalo preko 400 podjetij iz 36 držav. Koliko podjetij, organizacij in vladnih projektov sodeluje letos, organizatorji še ne želijo razkriti, so pa potrdili, da so prejeli 11 odstotkov več prijav kot leto pred tem.

Ladeja Godina Košir pojasnjuje, da - ko je pozno poleti s strani organizatorjev prišlo povabilo k sodelovanju v izboru - je bila to velika potrditev za to, "da so našo platformo Circular Change opazili in prepoznali tudi v tujini. In čeprav je bilo časa, da se slovenski primeri dobrih praks vključijo v izbor zelo malo, manj kot en mesec, smo povabilu rekli ja in takoj začeli z delom. Zato zahvala vsem podjetjem, da ki so se odločila sodelovati in so tako Slovenijo tudi v mednarodnem merilu postavila na tako visoko mesto med državami, kjer se krožno gospodarstvo hitro krepi. Po finalnem dogodku bomo sodelovanje z organizatorji nadaljevali in še okrepili ter ga nadgradili tudi v Sloveniji."

Leta 2015 nagrajen dr. Janez Potočnik

Finalisti letošnjega izbora so objavljeni na spletni strani https://thecirculars.org/. V 27 članski komisiji ekspertov, ki so ocenjevali prispele prijave, je bil tudi dr. Janez Potočnik, mednarodni ekspert za krožno gospodarstvo, nekdanji evropski komisar za okolje in predsednik posvetovalnega odbora platforme Circular Change.

Zmagovalci letošnjega izbora bodo razglašeni na slovesnosti v januarju v Davosu. Leta 2015 pa je prestižno nagrado The Circulars za voditelja na področju krožnega gospodarstva prejel prav dr. Janez Potočnik - in sicer za svoje prebojno delo na področju krožnega gospodarstva, saj je kot evropski komisar za okolje predlagal prvi paket za prehod v krožno gospodarstvo na ravni EU.

Avtor: Andreja Basle

- Konec -