O-STA

1. koncert cikla Pogled nazaj - pogled naprej

Spoštovani ljubitelji Slovenske filharmonije!

Vljudno vabljeni na

prvi koncert cikla Pogled nazaj - pogled naprej (Alojz Ajdič),

ki bo 6. januarja 2017 ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

1. koncert

Pogled nazaj - pogled naprej

Skladatelji in njihovi vzorniki - Alojz Ajdič

Orkester Slovenske filharmonije

Marko Hribernik, dirigent

Martina Burger, sopran

Janez Podlesek, koncertni mojster

Spored:

Alojz Ajdič (1939)
Fatamorgana

Gustav Mahler (1860-1911)
Wo die schönen Trompeten blasen / Kjer trobijo lepe trobente
Wer hat dies Liedleinerdacht /
Kdo si je izmislil to pesmico
Ich bin der Welt abhanden gekommen /
Za svet sem izgubljen

Alojz Ajdič (1939)
Okno duše (1. stavek Simfonije št. 2)

Witold Lutosławski (1913-1994)
Mala suita

Alojz Ajdič (1939)
Prebujenje - novo delo

Letošnji cikel Pogled nazaj - pogled naprej predstavlja dela avstrijske skladateljice in dveh slovenskih skladateljev. Johanna Doderer, Alojz Ajdič in Janez Matičič so za naše občinstvo poleg svojih del izbrali tudi tista, ki so jih navdihnila pri ustvarjanju lastnih del. Med njihovimi avtorji prepoznamo svetovno znana imena, kot so Mahler, Lutosłavski, Martinů, Debussy in Ravel.

Prvi koncert cikla smo posvetili skladatelju Alojzu Ajdiču (1939), ki ga je življenjska pot peljala iz Fojnice prek Koprivnice in Maribora v Ljubljano. Na tamkajšnji Akademiji za glasbo je dokončal študija klarineta pri Mihi Gunzku (1969) in kompozicije pri Urošu Kreku (1976). Med letoma 1973 in 1983 je bil ravnatelj Glasbene šole v Kranju. Dejaven je bil tudi pri znotraj Zveze društev glasbenih pedagogov Slovenije in Društva slovenskih skladateljev. Trenutno živi in ustvarja v Kranju. Je prejemnik številnih nagrad, med katerimi mogoče najbolj izstopa zadnja - Kozinova nagrada, ki mu jo je leta 2009 podelilo Društvo slovenskih skladateljev. Njegova dela pogosto izvaja Orkester Slovenske filharmonije, pa tudi sicer zaradi dostopnosti in razumljivosti ostajajo prisotna na koncertnem odru. Poleg nekaj zborovskih skladb in samospevov ter komornih del največji del Ajdičevega opusa tvori ravno simfonična glasba. Med deli za simfonični orkester najdemo tri simfonije, koncerte za klavir, violino in trobento, pa tudi slikovita dela s programsko vsebino, ki jo nakazujejo že naslovi (npr. Vizija barv, Pričakovanja, Valovanja, Serenada). Morda najbolj priljubljeno in izmed tovrstnih del je Fatamorgana, katere partitura nosi datum 20. 11. 1984. Okno duše je naslov prvega stavka Ajdičeve Druge simfonije, nastale leta 1992. Gre za močno osebno-izpovedno delo, ki ga je skladatelj posvetil svoji materi. Simfonija se je izvirno nadaljevala s stavki Večerna pesem, Veliki duh in Nekje v srcu. Skladatelj pa se je pozneje odločil med prvi in drugi stavek vriniti prej samostojno delo Fatamorgana, ki pa je povsem skladno dopolnila povedno celoto Druge simfonije. Na sporedu je tudi novo Ajdičevo delo - Prebujenje.

Po koncertu vljudno vabljeni v Dvorano Slavka Osterca (SF) na pogovor s skladateljem Alojzem Ajdičem.

Vabljeni na soočanja novega s še vedno svežim!

Vstopnice: blagajna Slovenske filharmonije, Kongresni trg 10, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure, T +386 1 24 10 800, E info@filharmonija.si, filharmonija.kupikarto.si