O-STA

EUROSPINE: Bolečine v vratu zaradi pisanja sporočil - Globalna bolezen novih generacij

Pametni telefoni so dandanes eno najbolj priljubljenih daril. Minule praznike je bilo na tisoče teh uporabnih elektronskih orodij podarjenih bližnjim osebam. Vsak jih potrebuje in zdi se, da so naša življenja odvisna od teh stalnih spremljevalcev, ki so v končni fazi na nek način že kar pritrjeni na naše telo: bodisi v žepu, torbici ali tesno pritisnjeni ob glavo, medtem ko telefon spretno držimo v ravnotežju med ramo in ušesom. To lahko dokaj hitro vpliva na počutje mobilnega uporabnika, saj položaj sčasoma postane zelo neudoben in pogosto nas ne začne tiščati samo uho temveč nas začne boleti tudi vrat. Medtem ko zaradi pordelega ušesa mogoče ne bomo nemudoma odhiteli k specialistu za hrbtenico pa zaradi druge težave, ki jo povzroča prepogosta uporaba pametnih telefonov, zagotovo bomo: bolečine v vratu zaradi pisanje sporočil.

Pri tovrstnih težavah, ki so poznane kot sindrom text neck, gre za bolečine v vratu in morebitne poškodbe, do katerih prihaja zaradi nenehnega gledanja navzdol v mobilni telefon, tablico ali druge brezžične naprave. Fizikalno gledano je razlaga preprosta: človeška glava tehta kakšnih 5 kilogramov. Ko glavo nagnemo naprej, da bi gledali zaslon elektronske naprave, pogosto pod kotom 60°, morajo vratne mišice držati petkratnik te teže in tako lahko fizična moč in gravitacija silo glave na vratne mišice povečata na 25 kilogramov in več. Naše ramenske in vratne mišice morajo zaradi tega neudobnega položaja glave obvladovati težje breme. Znano je, da lahko na dolgi rok to privede do neprijetnih občutkov v predelu vratu, bolečin v vratu, otrdelosti tega predela in glavobola, ki s časoma postaja vse bolj intenziven.

Profesorica Margareta Nordin, predsednica združenja EUROSPINE, zato priporoča pogoste premore med vsakodnevno uporabo mobilnih naprav za razbremenitev glave z iztegovanjem vratu in zavestnim počivanjem glave. Profesor Thomas Blattert, tajnik EUROSPINA dodaja: "Simptome sindroma text neck je treba budno spremljati, saj postajajo čedalje bolj pomembni, ker prizadenejo mlajše sicer zdrave posameznike". EUROSPINE zato podpira redno razgibavanje vratnih mišic z namenom, da se vrat in hrbtne mišice okrepijo in zavestno sproščajo.

Z več kot 1000 člani je EUROSPINE največje predstavništvo mednarodnih hrbteničnih specialistov in zdravstvenih strokovnjakov s področja hrbtenične nege v Evropi. EUROSPINE je registrirana neprofitna zdravstvena organizacija za promocijo raziskav, izobraževanja in osveščanja v vseh vedah povezanih s hrbtenico. Za več informacij obiščite: www.eurospine.org

Kontakt za medije in prošnje za intervju:

Conny Schmutzer

Predstavnik za komuniciranje z javnostmi

EUROSPINE, evropsko združenje za hrbtenico
media@eurospine.org

+41445864888
www.eurospine.org/press