O-STA

Vabljeni v Slovensko filharmonijo na koncert ZLATI ZVOKI TROBENTE - 21. januar 2017 ob 19. 30

Spoštovani,

vljudno vabljeni na koncert z naslovom "ZLATI ZVOKI TROBENTE",

ki bo 21. januarja 2017 ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Nekdanji študenti bodo večer posvetili svojemu profesorju Antonu Grčarju.

Zaslužni profesor Akademije za glasbo, je svoje bogato znanje s svojim umetniškim in pedagoškim delovanjem vrsto let prenašal na študente.

Na koncertu bo mogoče slišati skladbe železnega repertoarja, ki v klasični literaturi odlično izpostavlja trobento kot solistično glasbilo, prispevali pa so jih skladatelji:

Arthur Honegger, Giuseppe Tartini, Antonio Vivaldi, Georg Philipp Telemann, Ennio Morricone in Heinrich Ignaz Franz von Biber.

Skladbe bodo izvajali: trobentači Stanko Arnold, Mauro Maur, Tibor Kerekeš, Franc Kosem, Janez Kopše, Dejan Glamočak, Anžej Remšak in Jan Grčar, pianistka Françoise de Clossey, čembalist in organist Tomaž Sevšek Šramel, timpanist Matevž Bajde, oboista Matej Šarc in Nicola Bignozzi, fagostist Paolo Calligaris ter Komorni godalni orkester Slovenske Filharmonije.

Vstop je prost.

Vljudno vabljeni!

Dodatne informacije: Franc Kosem (041 209 561)

ZLATI ZVOKI TROBENTE

Sobota, 21. januar 2017 ob 19:30

Slovenska filharmonija, dvorana Marjana Kozine

VSTOP PROST - PRISRČNO VABLJENI!

Arthur Honegger (1892 - 1955)

INTRADA

Franc Kosem, trobenta

Francoise de Clossey, klavir

Giuseppe Tartini (1692 - 1770)

KONCERT ZA TROBENTO IN ORKESTER v D duru

Anžej Remšak, trobenta

Tomaž Sevšek Šramel, čembalo

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Antonio Vivaldi (1678 - 1741)

KONCERT ZA DVE TROBENTI IN ORKESTER v D duru

Tibor Kerekeš, trobenta

Franc Kosem, trobenta

Tomaž Sevšek Šramel, čembalo

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Georg Philipp Telemann (1681 - 1767)

KONCERT ZA TRI TROBENTE, TIMPANE, DVE OBOI, FAGOT, GODALA IN ČEMBALO v D duru

Stanko Arnold, trobenta

Tibor Kerekeš, trobenta

Franc Kosem, trobenta

Matej Šarc, oboa

Nicola Bignozzi, oboa

Paolo Calligaris, fagot

Matevž Bajde, timpani

Tomaž Sevšek Šramel, čembalo

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Ennio Morricone (1928)

BUGSY

Mauro Maur, trobenta

Francoise de Clossey, klavir

Heinrich Ignaz Franz von Biber (1644 - 1704)

SONATA S. POLYCARPI á 9 ZA OSEM TROBENT, TIMPANE IN ORGLE

Ansambel trobent (Stanko Arnold, Franc Kosem, Tibor Kerekeš, Dejan Glamočak, Anžej Remšak, Janez Kopše, Jan Grčar, Mauro Maur)

Matevž Bajde, timpani

Tomaž Sevšek Šramel, orgle

Zaslužni profesor Univerze v Ljubljani Anton Grčar

Anton Grčar, zaslužni profesor Akademije za glasbo je leta 1964 diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani, opravil specialistični študij v Parizu in Ljubljani ter kmalu zatem leta 1968 osvojil drugo nagrado na enem najpomembnejših svetovnih glasbenih tekmovanj v Ženevi. Svoje bogato znanje je nato dolga leta uspešno prenašal s svojim umetniškim in pedagoškim delovanjem.

Koncertna dejavnost Antona Grčarja je izredno bogata. Dolga leta je bil solo trobentar Slovenske filharmonije in s tem orkestrom je pogosto nastopal tudi solistično. Kot solist in kot član najboljšega slovenskega trobilnega ansambla Slovenskega kvinteta trobil je koncertiral na turnejah po številnih evropskih in ameriških državah. Njegov repertoar obsega vsa pomembna dela različnih stilnih usmeritev od baroka do modemih del, med katerimi so tudi številna dela slovenskih skladateljev. Za svoje umetniške dosežke je L 1978 prejel nagrado Prešernovega sklada, prav tako je to nagrado dobil še 1. 1982 s Slovenskim kvintetom trobil. S Slovenskim kvintetom trobil je L 1987 prejel tudi Župančičevo nagrado.

Ob svojem bogatem umetniškem delovanju je bil Anton Grčar tudi odličen pedagog. Na Akademiji za glasbo seje zaposlil L 1974 sprva kot docent, od L 1980 kot izredni in od leta 1986 kot redni profesor, opravljal pa je tudi funkcijo prodekana za umetniške zadeve. Bil je mentor številnim diplomantom in podiplomantom, ki tvorijo jedro naših profesionalnih orkestrov, najboljši pa so postali mednarodno uveljavljeni umetniki in profesorji na naši in tujih visokih glasbenih šolah, kjer nadaljujejo uspešno delo svojega mentorja, ki je slovensko šolo trobente dvignil na svetovno primerljivo raven.