O-STA

Zborovski svet Mateja Hubada v Slovenski filharmoniji

Spoštovani,

vljudno vabljeni na koncert v spomin 150. obletnice rojstva in 80. obletnice smrti skladatelja in dirigenta Mateja Hubada.

Koncert z naslovom ZBOROVSKI SVET MATEJA HUBADA bo v soboto, 28. januarja 2017 ob 19.30, v Dvorani Marjana Kozine (Slovenska filharmonija).

Zbor Slovenske filharmonije
dirigentka Martina Batič

klavir Tatjana Kaučič

spored: dela Mateja Hubada, Frana Gerbiča, Emila Adamiča, Antona Lajovca, Stevana Mokranjca, Johannesa Brahmsa, Antonína Dvořaka

Koncert Zbora Slovenske filharmonije s pomenljivim naslovom "Zborovski svet Mateja Hubada" je poklon glasbeniku, ki je odločilno prispeval k umetniškemu razmahu slovenske glasbene kulture. Svoje ideje in nazore, ki jih je izoblikoval pod vplivom dunajske metropole, je uresničeval v okviru Glasbene matice (ustanovljene leta 1872), katere najožji sodelavec je bil več desetletij. Široko razgledan in dobro glasbeno izobražen se je zapisal predvsem zborovstvu in glasbenemu šolstvu. V slovenski glasbeni prostor je prinesel svežino in širino ter postavil nova merila tako v repertoarni zasnovi kot kvaliteti izvedb. V sporede legendarnega Mešanega zbora Glasbene matice, ki ga je vodil vrsto let, je vpeljeval tehtna zborovska in obsežnejša vokalno-instrumentalna dela najpomembnejših tujih skladateljev različnih slogovnih obdobij (od Palestrine dalje), s posebno pozornostjo se je posvečal raziskovanju slovenskih izvirnih del in s tem pomembno brusil glasbeni okus poslušalstva.

Program nocojšnjega koncerta odraža Hubadov glasbeni krog, v katerem je deloval: s Franom Gerbičem sta postavljala temelje delovanja Glasbene matice ter tlakovala pot slovenski glasbeni kulturi, ki se je na prelomu stoletja začela postopoma umetniško osamosvajati. Temeljne spodbude pri tem je imela tudi revija Novi akordi (1901-1914), katere glavni namen je bil tisk novih skladb z umetniškim značajem za profesionalno izvedbo. Zborovska glasba je s tem dobila možnost, da se končno iztrga iz do tedaj prevladujočih utilitarističnih okovov in togih spon diletantizma, k čemur je že leta pred tem težil Hubad. Slednji je za zborovsko glasbo navdušil tudi mlajša kolega Emila Adamiča in Antona Lajovica, ki sodita med najbolj zaslužne sodelavce revije.

Organizatorja koncerta sta Slovenska filharmonija in Glasbena matica Ljubljana.

Vljudno vabljeni!

Prodaja vstopnic: Blagajna Slovenske filharmonije, med delavniki od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred koncertom.

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana, T +386 1 24 10 800 www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

https://filharmonija.kupikarto.si/