O-STA

Ob obisku Mladinske iniciative za 3. razvojno os pri predsedniku RS Borutu Pahorju

Mladinska iniciativa za 3. razvojno os je lani ob obisku poslanskih skupin poslala tudi prošnjo za pogovor na tematiko koroške hitre ceste pri predsedniku Republike Slovenije Borutu Pahorju. Tako je predsednik predstavnika iniciative Aljaža Verhovnika in Andreja Grobelnika sprejel v torek 31. januarja 2017.

Kljub temu, da se v iniciativi zavedamo omejenih ustavnih pristojnosti predsednika republike za rešitev koroške cestne problematike, smo v iniciativi z željo po enakopravnem razvoju vseh delov Slovenije apelirali na predsednika, da nam kot vrhovna avtoriteta prisluhne in pomaga pri čim prejšnji gradnji hitre ceste na Koroško.

Predsednik Pahor se je seznanil tudi s študijo HOČ'MO CESTO! in izrazil nesporno podporo 3. razvojni osi. Predsednika je nadalje zanimalo, kje se lahko on v okviru svojih pristojnosti vključi v naša prizadevanja za cesto. Zato sta Aljaž Verhovnik in Andrej Grobelnik izpostavila dva ključna problema pri realizaciji projekta. To sta nejasna slika financiranja projekta in nujnost izgradnje 4-pasovnice do Koroške. Na podlagi tega se je predsednik Pahor zavezal, da bo naslovil vprašanje na infrastrukturnega ministra dr. Petra Gašperšiča. V pismu ga bo zaprosil za natančne in uradne informacije o načinu financiranja, saj do sedaj Korošci jasnega odgovora še nismo dobili. Prav tako bo ministra zaprosil, da poda jasne namere glede izvedbe hitre ceste (dvo ali štiripasovnica). Z odgovorom bodo predvidoma do konca februarja 2017 seznanili Mladinsko iniciativo za 3. razvojno os.

Tako so mladinsko iniciativo sprejeli že trije od štirih predsednikov v državi. Pred tem smo namreč že imeli srečanje s predsednikoma Državnega zbora in Državnega sveta. Zato v iniciativi pričakujemo, da nas bo sprejel tudi predsednik vlade, kot ključni od vseh štirih pri nadaljnjih korakih za realizacijo 3. razvojne osi.

HOČ'MO CESTO!

S spoštovanjem,
Mladinska iniciativa za 3. razvojno os
Aljaž Verhovnik, vodja iniciative