O-STA

Koncert samospevov Sabine Cvilak na kulturni praznik

V sredo, 8. februarja, ob 19.30, bomo na odru ljubljanske Opere lahko prisluhnili izvrstni sopranistki Sabini Cvilak, ki deluje doma in v mednarodnem prostoru. S svojim mojstrstvom in pojavnostjo prevzame tako najzahtevnejše občinstvo velikih svetovnih odrov kot intimnejše skupine. Njene glasovno perfekcionistično in odrsko celovito izdelane vloge so postale ena najmikavnejših novosti ne le slovenske, ampak tudi svetovne pevske kulture, zato jo kritiki označujejo za vodilni lirični sopran v svetovnem merilu.

Po koncertih v londonskem Barbican Centru in newyorškem Avery Fishery Hall je nastopila z odmevnimi koncerti ob jubileju Benjamina Brittna z Vojnim rekviemom tudi v Madridu, Parizu, v izjemni Kitara Hall v Sapporu, bruseljskem Bozarju in znameniti londonski Royal Albert Hall ob spremljavi London Symphony Orchestra, BBC London, National Spanish Orchestra in drugimi.

Sabina Cvilak je nastopila v nekaterih najbolj poznanih opernih hišah, koncertnih dvoranah in festivalih. Kot koncertna pevka je sodelovala še z Dunajsko filharmonijo, filharmonijami Dresdna, Monte Carla, Bergna, Bratislave, Lillea, Zagreba, Beograda, Vilne, Carigrada in Edinburgha, s Kraljevim Škotskim orkestrom, Londonskim simfoničnim orkestrom, Belgijskim nacionalnim orkestrom, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, z orkestrom Hong Kong Sinfonietta, s Camerato Salzburg ter Francoskim nacionalnim orkestrom. Še posebej je treba omeniti sodelovanje z Orkestrom Slovenske filharmonije.

Študij petja je z odliko končala v Gradcu. Pozornost širše javnosti je pritegnila takoj po diplomi z debijem na Dunajskih slavnostnih tednih v Blochovi operi Macbeth. V sezoni 2004/2005 je bila tudi štipendistka Karajanovega sklada in članica Dunajske državne opere. Leta 2009 je prejela nagrado Prešernovega sklada, kot članica SNG Opere in baleta Maribor pa je prejela tudi ugledno priznanje za najkulturnico mesta Maribor.

Na koncertu bo sopranistko spremljal pianist Nejc Lavrenčič, ki je študiral pod vodstvom Aleksandra Madžara na Kraljevem konservatoriju v Bruslju. Leta 2012 je magistriral v razredu Jana Michielsa, dve leti za tem pa zaključil še magistrski študij komorne glasbe. Aktiven je kot solo pianist, komorni glasbenik in interpret samospeva. Sodeluje z mednarodno priznanimi umetniki, kot so Juliette de Massy, Irena Preda, Christianne Stotijn, Håkan Vramsmo, Andrej Zupan, Cristina Segura, Katja Konvalinka, Artur Rožek, Soumaya Hallak, Magdalena Sas, Isabelle Dunlop, Luka Železnik in drugi. Leta 2015 je prejel delovno štipendijo Ministrstva za kulturo Republike Slovenije za doprinos k ohranitvi in razvoju interpretacije samospeva v Sloveniji. Poleg koncertnega in pedagoškega dela je tudi soustanovitelj in umetniški vodja Kulturno umetniškega zavoda PerArtem in koncertnega cikla Glas iz davnine v Ljubljani.

Koncert samospevov, ki ga bo neposredno prenašal 3. program Radia Slovenija - program Ars, je nastal v že tradicionalni koprodukciji SNG Opera in balet Ljubljana z Glasbeno matico Ljubljana.

Umetnika sta ob slovenskem kulturnem prazniku izbrala napeve slovenskih in tujih skladateljev.

Hans FLOREY (1931-2013)
Pevcu (France Prešeren)

FRAN SERAFIN VILHAR (1852-1928)
Nezakonska mati (France Prešeren)
Rasti, rasti roža mala (K. Pavletić, prevod neznanega avtorja)
Lastovice (Anton Medved)

JOSIP PAVČIČ (1870-1949)
Ženjica (Ferdo Kozak)

ANTON LAJOVIC (1878-1960)
Mesec v izbi (Li-Tai-Po, Otto Julius Bierbaum, Oton Župančič)
Cveti, cveti rožica (Harambašić - Golar)

GUSTAV MAHLER (1860-1911)
Fünf Rückertlieder / Pet pesmi Friedricha Rückerta:
Ich atmet' einen linden Duft / Vdihnil sem tak blag vonj, št. 1
Liebst du um Schönheit / Če ljubiš zaradi lepote, št. 2
Blicke mir nicht in die Lieder / Ne pogleduj mi v pesmi, št. 3
Ich bin der Welt abhanden gekomen / Odtegnil sem se svetu, št. 4
Um Mitternacht / Opolnoči, št. 5

LOJZE LEBIČ (1934)
Štiri Kosovelove pesmi za visoki glas in klavir (Srečko Kosovel):
V somrak zvoni
Tih večer
Opolnoči
Skica na koncertu

RICHARD STRAUSS (1864-1949)
Allerseelen / Na vseh vernih duš dan, op. 10, št. 8 (Hermann von Gilm zu Rosenegg)
Breit' über meine Haupt / Razprostri po mojem obrazu, op. 19, št. 2 (Adolf Friedrich, Graf von Schack)
Drei Lieder der Ophelia / Tri Ofelijine pesmi, op. 67 (William Shakespeare):
Wie erkenn ich mein Treulieb vor andern nun / Kaj pove mi ljubi moj, št. 1
Guten Morgen, 's ist Sankt Valentinstag / In jutri bo valentinovo, št. 2
Sie trugen ihn auf der Bahre bloss / Na parah ležal je odkrit, št. 3
Schlechtes Wetter / Slabo vreme, op. 69, št. 5 (Heinrich Heine)
Befreit / Osvobojena, op. 39, št. 4 (Richard Fedor Leopold Dehmel)