O-STA

Pianist Eugen Indjic z Orkestrom Slovenske filharmonije

Spoštovani,

vljudno vabljeni na šesti koncert Modrega abonmaja Slovenske filharmonije (Stravaganze 6),

ki bo 30. in 31. marca 2017 ob 19.30 v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Orkester Slovenske filharmonije

Simon Krečič, dirigent
Eugen Indjic, klavir
Miran Kolbl, koncertni mojster

spored:
Johannes Brahms: Koncert za klavir in orkester št. 2 v B-duru, op. 83
Carl Maria von Weber: Turandot, scenska glasba, op. 37
Paul Hindemith: Simfonične metamorfoze na teme Carla Marie von Webra

Puccinijeva opera Turandot in slovita arija Nessun dorma sta zadnjih nekaj deset let tako priljubljeni, da se rado pozablja, kako priljubljen je bil motiv maščevalne princese vse od sredine 18. stoletja,

ko ga je beneški dramatik Carlo Gozzi postavil na oder. Zgodba se je uveljavila tudi v Nemčiji, kjer jo je predelal Schiller, uprizoril pa kar Goethe v Weimarju.

Prek njiju je prišla do Mozartovega nečaka Carla Marie von Webra. Sredi 20. stoletja se je k motivu vrnil tudi Paul Hindemith, ki je v svojih Metamorfozah uporabil material iz Webrovih skladb.

Vsekakor gre za vseevropsko fascinacijo z orientalsko ljubezensko zgodbo, ki ima večstoletno tradicijo.

In kaj ima s to eksotično ljubezensko zgodbo opraviti tako resnoben skladatelj, kot je bil Brahms, ki je za povrh še zavračal programsko glasbo? Enako kot Goethe in Mozart je bil fasciniran z Italijo,

ki jo je obiskal kar devetkrat - v partituri Koncerta za klavir in orkester št. 2 se noben izvajalski napotek ne pojavi pogosteje kot "dolce".

Simon Krečič, pianist in dirigent, je študiral klavir na ljubljanski Akademiji za glasbo, v razredu Acija Bertonclja ter na Visoki umetniški šoli v Bernu v razredu Aleksandra Madžarja. V Švici je študiral tudi dirigiranje pod mentorstvom Dominiquea Roggena ter študij zaključil leta 2012 na ljubljanski Akademiji za glasbo v razredu Milivoja Šurbka. Od decembra 2013 je umetniški direktor Opere SNG Maribor.

Eugen Indjic (1947) je francosko-ameriški pianist srbskega porekla. Bil je najmlajši solist, ki je kdaj nastopil z Bostonskimi simfoniki. Indjic velja za izjemnega interpreta Chopinovih del.

Njegova diskografija obsega posnetke del Chopina, Debussyja, Beethovna in Stravinskega.

Vljudno vabljeni!

Slovenska filharmonija, Kongresni trg 10, 1000 Ljubljana

T +386 1 24 10 800, www.filharmonija.si, info@filharmonija.si

Vstopnice: Modri in Oranžni abonma, Cankarjev dom, Informacijsko središče in prodaja vstopnic: T +386 1 24 17 299/300, F +386 1 24 17 322, E vstopnice@cd-cc.si, tickets@cd-cc.si, www.cd-cc.si