O-STA

Leta 2004 bo prvič podeljena novinarska nagrada „Pišimo za srednjo Evropo"

Banka BA-CA in avstrijska tiskovna agencija APA bosta nagradili novinarske prispevke k evropski integraciji

Dunaj (APA) - da bi spodbudila evropsko integracijo, je Bank Austria Creditanstalt (BA-CA) ustanovila novinarsko nagrado �"Pišimo za srednjo Evropo", ki bo leta 2004, v sodelovanju z avstrijsko tiskovno agencijo APA, prvič podeljena. Vsi novinarji in novinarke iz držav z območja CEE (srednje in vzhodne Evrope) so vabljeni, da do 31. julija 2004 oddajo svoje že objavljene tiskane in internetne prispevke. Nagrada je dotirana s 5.000 evri.

Nagrajenec bo predstavljen novembra v okviru prireditve, ki bo na Dunaju. Udeleženci morajo prispevek oddati v izvirnem jeziku in še prevod le-tega v nemščino (ali angleščino). Priložiti je treba tudi življenjepis pa tudi informacijo o tem, kdaj in v katerem mediju je bil prispevek objavljen.

�"Nagrada ima cilj, da bi spodbujala evropsko integracijo", pojasnjuje vodja komunikacije pri BA-CA in član žirije, Martin Hehemann. �"Nagradili bomo prispevke, ki doprinašajo k premagovanju mej in predsodkov, tematizirajo življenje ali prihodnost srednje Evrope, Evropo regij, vprašanja manjšin ali dialog sosedov."

�"V letu širitve Evropske unije je nagrada �"Pišimo za srednjo Evropo" še posebej aktualna", poudarja vodja za zunanjo politiko pri avstrijski tiskovni agenciji APA, Ambros Kindel, prav tako član žirije. Žirija bo velikodušno interpretirala geografsko območje veljavnosti pojma CEE. Tako se tudi ne sme že vnaprej izločiti kakšnega prispevka iz Hrvaške ali Srbije in Črne gore, ki govori o evropski integraciji, poudarja Kindel.

Žirijo sestavljajo nadalje še slovaški komunikolog Samuel Brečka, slovenski pisatelj Jože Hudeček, poljski izdajatelj in nekdanji aktivist Solidarnosti Grzegorz Gauden, vodja New York University v Pragi in nekdanji svetovalec Vaclava Havla, Jiří Pehe kot tudi madžarska radijska novinarka Júlia Váradi. Žirija bo nagrajenca določila septembra, na skupnem zasedanju.

Tako rekoč kot štartni strel za novinarsko nagrado objavljata BA-CA in avstrijska tiskovna agencija APA brošuro z naslovom �"Neznani sosedje - medijski dialog v srednji Evropi". Pisci, med njimi tudi člani žirije za novinarsko nagrado, se v njej soočajo z vprašanjem, kaj lahko naredijo mediji za boljše informiranje o sosednjih državah in za zmanjševanje informacijskih primanjkljajev in predsodkov.

Prispevke je treba oddati na:

Bank Austria Creditanstalt

�"Writing for Central Europe" journalism prize

8319/Public Relations

Vordere Zollamtsstraße 13

1030 Vienna (Dunaj)

ali:

APA - Austria Press Agency

�"Writing for Central Europe" journalism prize

Gunoldstraße 14

1190 Vienna (Dunaj)

Mail to: cee.award@apa.at

Nadaljnje informacije:

www.ba-ca.com - Press - Journalism Prizes

www.apa.at - Journalistenpreis

Ponovna vprašanja za tisk:

Austria Presse Agentur

Barbara Rauchwarter

Head �"Marketing & Communication"

tel.: +43 (0)1/36060-5700

mailto:b.rauchwarter@apa.at

Bank Austria Creditanstalt

Ildiko Füredi

Head "International Media Relations"

tel. +43 (0) 50505 56102

mailto:ildiko.fueredi@ba-ca.com